Stilte bij Bunq over schending van de bankierseed

De instantie Tuchtrecht Banken heeft geen reactie gehad van de bank.

De instantie Tuchtrecht Banken zegt nog geen meldingen of informatie te hebben gekregen van onlinebank Bunq over het gluren op rekeningen door medewerkers. NRC onthulde woensdag dat personeelsleden van die bank stiekem in klantrekeningen hebben gekeken. Dat is een schending van de voor bankmedewerkers verplichte bankierseed die Tuchtrecht Banken normaal gesproken onderzoekt, maar er is nog geen melding binnengekomen.

  • Het onbevoegd inzien bij een bank van een bankrekening is in strijd met de bankierseed
  • Bij Bunq zou dit meermalen zijn gebeurd zonder dat de bank daar actie op ondernam
  • Bunq meldde dat de autoriteiten op de hoogte zijn gebracht over schendingen van de bankierseed
  • Volgens Bunq zijn de overtredingen gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens

Dat is opvallend, want volgens een reactie van Bunq in NRC zijn “de bevoegde autoriteiten” inmiddels op de hoogte gebracht op basis van de informatie die bekend is bij de bank. Tuchtrecht Banken is de instantie waar schendingen van de bankierseed gemeld kunnen worden.

(tekst loopt door onder het blok)

Het onbevoegd gluren op een bankrekening is in strijd met de bankierseed ien het leidt in vrijwel alle gevallen tot een tuchtrechtelijke sanctie. Medewerkers in dienst van een bank met een Nederlandse bankvergunning moeten de bankierseed afleggen als ze in dienst treden bij de bank. Daaraan is een gedragscode verbonden en als een of meer regels worden geschonden kan dat leiden tot een tuchtrechtelijke procedure.

Autoriteit Persoonsgegevens

Een woordvoerder van Bunq meldt dat de bank de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft geïnformeerd en geen melding kon doen bij Tuchtrecht Banken omdat niet bekend zou zijn om wie het gaat.

NRC onthulde woensdag dat werknemers van Bunq salarissen van collega’s bekeken of de rekeningen van ex-partners. Bunq vroeg NRC de namen te delen van de vier (ex)-medewerkers die in rekeningen van klanten zouden hebben gekeken, maar de krant ging niet in op dat verzoek.

Bunq ligt al wat langer onder vuur, omdat de bank de veiligheid niet in orde lijkt te hebben. Wat volgde was protest tegen het weigeren van de bank om slachtoffers van bankfraude te compenseren.

Inrichten van systemen

Volgens Tuchtrecht Banken kunnen meldingen van schending van de bankierseed door iedereen worden gedaan. Vaak worden rekeninggluurders door de banken gemeld, omdat banken hun systemen zo hebben ingericht dat het opgemerkt zou worden. “Als die controle in het geval van Bunq zou ontbreken, zou dat ons verbazen. Dit zullen we uiteraard betrekken in ons overleg met Bunq”, stelt de instantie.

Bunq zegt dat de bank “continu” monitort wie welke betaalgegevens bekijkt en dat daarbij geen stelselmatig misbruik is geconstateerd. “In een enkel geval ging het om een grijs gebied. Die medewerkers zijn daar op aangesproken.”

Vertrouwen in financiële instellingen blijft tweeslachtig

Gerelateerde artikelen