Stijging salarissen topkandidaten en werknemers finance en accounting

Steeds meer bedrijven verwachten een hoger salaris toe te kennen aan topwerknemers en topkandidaten. Dit blijkt uit de Robert Half Salarisgids 2016 voor financiële, boekhoudkundige en administratieve professionals. Ruim een derde (35%) van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren verwacht dat de lonen van bestaande werknemers zullen stijgen.

Tegelijkertijd zijn topkandidaten die over veelgevraagde of moeilijk te vinden vaardigheden beschikken in de positie om een hoger startsalaris te onderhandelen.
 
Hoger startsalaris onderhandelen

Hoewel het salaris niet de enige factor is waardoor kandidaten kiezen voor een bedrijf, kan het een doorslaggevende factor zijn bij het binnenhalen van toptalenten. Bijna acht op de tien (77%) CFO’s en financieel directeuren hebben het afgelopen jaar een hoger salaris moeten bieden dan het salaris dat ze oorspronkelijk in gedachten hadden om een talentvolle sollicitant binnen te halen. Deze trend zet zich naar verwachting door in 2016. Zo zeggen ruim zeven op de tien (71%) Nederlandse CFO’s en financieel directeuren dat, in vergelijking met drie jaar geleden, de kans nu groter is dat ze hogere lonen bieden aan toptalenten.
 
‘War for talent’

Stephan Renken, Directeur Robert Half Nederland licht toe: ‘In een arbeidsmarkt gekenmerkt door een aanhoudende en versterkende ‘war for talent’ zijn bedrijven bereid om de lonen te verhogen voor zowel bestaande topmedewerkers als voor kandidaten die over de gewenste vaardigheden beschikken. Het salaris is natuurlijk niet het enige onderhandelingsmiddel. Bedrijven gebruiken ook steeds meer secundaire arbeidsvoorwaarden en bonussen als middel om topkandidaten binnen te halen. Voordelen als extra vrije dagen of een training en opleiding zijn de laatste jaren steeds populairder geworden binnen het bedrijfsleven.’
 
Lonen voor bestaande werknemers in de lift

Tweede derde (66%) van de CFO’s en financieel directeuren geeft aan bezorgd te zijn dat topwerknemers van de finance- en accountingafdeling het komende jaar het bedrijf verlaten voor een andere uitdaging. Hoewel financiële voordelen niet altijd de aanleiding zijn voor een wisseling, kan een salarisverhoging wel bijdragen aan het behoud van topwerknemers. Zo zegt ruim een derde (36%) van de CFO’s en financieel directeuren dat ze in het afgelopen jaar een werknemer zijn kwijtgeraakt aan een ander bedrijf dat hem/haar een hogere beloning aanbood.
 
Bedrijven onderkennen dus in toenemende mate het belang van salarisverhogingen. Meer dan een derde (35%) van de Nederlandse CFO’s en financieel directeuren verwacht dat de salarissen voor de financiële werknemers zullen stijgen. Dit is een significante stijging (+8%) ten opzichte van vorig jaar toen 27% aangaf dat de salarissen zouden stijgen.

Stephan Renken vervolgt: ‘Personeelsbehoud wordt steeds belangrijker. Hoewel het salaris niet de enige reden is om te blijven, kan het aanbieden van salarisverhogingen en bonussen wel het verschil maken. Bedrijven dienen daarom het beloningsbeleid regelmatig onder de loep te nemen, willen ze de toptalenten aan zich binden. Het belang van goed ontwikkelde retentiestrategieën kan niet worden onderschat in een markt waar de vraag naar gespecialiseerde professionals het aanbod overstijgt.’

• Robert Half Salarisgids 2016

Gerelateerde artikelen