Stijging pensioenpremie gemiddeld 2 procent
De stijging van de premies komt voor de helft door de lage marktrente en voor de helft door een nieuwe rekenmethode die DNB deze zomer aan de pensioenfondsen heeft opgelegd. ,,Het is duidelijk dat pensioenfondsen last hebben van de lage rente”, schrijft Klijnsma in haar Kamerbrief. Een aanhoudend lage rente vergroot de problemen. Dan is er meer premie nodig om dezelfde pensioenen te kunnen uitkeren.
Uit de cijfers blijkt dat volgend jaar 3,6 miljoen van de 5,5 miljoen premiebetalers niet hoeven te vrezen voor een premiestijging, mits fondsen de ruimte tussen de kostendekkende en de feitelijke premie benutten. Die ruimte lag dit jaar op 4,4 miljard euro. Van de 5,5 miljoen premiebetalers moeten 1,9 miljoen mensen wel rekening houden met een premiestijging.
Als de rente zo laag blijft als nu al tijden het geval is, kan dat voor de jaren na 2016 meer gevolgen hebben. De stijging van de premie kan dan oplopen tot maximaal 5 procent. Daarbij blijft voor 3,3 miljoen premiebetalers de feitelijke premie gelijk.
Vakbond FNV waarschuwde in een reactie voor de gevolgen van de lage rente en de door het kabinet ingevoerde wijzigingen in de pensioenopbouw. ‘Pensioenfondsen zuchten nu onder de lage rente en rekenrente. Die hakken in op de koopkracht van werkenden en gepensioneerden. We roepen de Tweede Kamer op hier paal en perk aan te stellen’, aldus FNV-bestuurder Gijs van Dijk. ‘Als dit zo doorgaat moeten werkende mensen meer premie betalen, verslechtert hun pensioenopbouw en worden ouderen weer gekort op hun pensioen. Een domper waar niemand op zit te wachten.’
(ANP)