Stijgende rente maakt crowdfunding voor ondernemers duurder
Ondernemers die geld lenen van de 'crowd' zijn dit jaar veel duurder uit. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de grootste crowdfundplatforms. Crowdfunding is alternatieve financiering voor bedrijven die niet terecht kunnen of willen bij banken en andere kredietverstrekkers. Vooral jonge bedrijven maken er gebruik van.
De rente op het de lening via de crowd is soms bijna dan verdubbeld. Op Collin Crowdfund, het grootste platform van Nederland, liep de gemiddelde rente op van 6,6 procent in oktober 2021 naar 8,6 procent in oktober dit jaar. Bij concurrent Duurzaam Investeren ging het rentepercentage zelfs van 4,7 naar 8,3.
Crowdfunders merken bovendien dat het langer duurt om investeerders aan te trekken. Twee jaar geleden was eeen miljoen binnen een halfuur volgetekend. Nu duurt het een paar weken om 1,3 miljoen op te halen, zo tekent de NOS op.
Het duidt er volgens de NOS op dat kleine beleggers meer alternatieven hebben dan hun geld uit te lenen aan ondernemers. Opgestuwd door de renteverhogingen van de centrale bank, lopen ook de rentes van spaarrekeningen inmiddels op. Spaarders kunnen tegenwoordig al makkelijk 2,5 procent rente krijgen op spaargeld. Terwijl de tijd van geen of zelfs negatieve rente nog vers in het geheugen ligt.
De belegger verwacht dan ook meer rente op bedrijfsleningen, omdat de alternatieven ook meer rente opleveren. Mede daardoor neemt volgens de NOS de interesse voor crowdfunding niet af bij beleggers. Ook ondernemers laten zich niet afschrikken door de hogere rente, signaleert de NOS. Zelfs met 9 procent rente zijn er nog genoeg ondernemers die de financiering graag willen.
Leees ook: Model accountantsverklaring crowdfunders goedgekeurd