Stijgende loonkosten drukken op werkontwikkelbedrijven
Werkontwikkelbedrijven staan onder druk door stijgende loonkosten. In 2023 nam het aantal loonkostensubsidie (LKS)-dienstverbanden toe met 5.800, zo blijkt uit de nieuwste sectorinformatie van Cedris, de branchevereniging voor sociale werkgelegenheid. Dit brengt extra financiële lasten met zich mee voor de bedrijven, die bovendien te maken hebben met een daling in het aantal mensen met een Wsw-indicatie. Dat schrijft het ANP.
Ondanks deze uitdagingen zetten de werkontwikkelbedrijven dit jaar 21.700 ontwikkeltrajecten in, een stijging van 5.700 ten opzichte van het jaar ervoor. “Deze trajecten zijn van grote waarde in een krappe arbeidsmarkt,” stelt Cedris-voorzitter Mohamed El Mokaddem.
- Compensatie tekort drukt op financiële middelen
- Stijging van 5.800 LKS-dienstverbanden in 2023.
- 21.700 ontwikkeltrajecten ingezet, stijging van 5.700 trajecten.
De sterke toename van het aantal ontwikkeltrajecten laat zien dat werkontwikkelbedrijven meer dan ooit inzetten op het ontwikkelen van medewerkers op de werkvloer. In 2023 werden er 21.700 trajecten ingezet, een stijging van 5.700 vergeleken met 2022. Deze trajecten bieden medewerkers de kans om hun vaardigheden te ontwikkelen en hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt te vergroten.
Toename van dienstverbanden
Naast de stijging in ontwikkeltrajecten, is er ook een sterke groei in het aantal loonkostensubsidie (LKS)-dienstverbanden. In 2023 zijn er 5.800 meer LKS-dienstverbanden dan in 2022. Werkontwikkelbedrijven nemen steeds vaker alle werk- en re-integratietaken van de Participatiewet op zich, in plaats van zich te beperken tot de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en beschut werk. Deze bredere taakstelling vergroot de toekomstbestendigheid van de sector. “In een krappe arbeidsmarkt is het essentieel dat mensen de juiste begeleiding krijgen,” topman El Mokaddem.
Financiële druk op werkontwikkelbedrijven
Werkontwikkelbedrijven staan ook onder financiële druk. Het aantal mensen met een Wsw-indicatie daalt, terwijl de compensatie voor de nieuwe doelgroep die via LKS aan de slag is, lager is dan bij de Wsw. Cedris waarschuwt dat deze compensatie onvoldoende is om de groeiende vraag en bredere taken te kunnen dragen. Hoewel de overheid afgelopen jaar een eerste stap heeft gezet naar een toekomstbestendige sector, blijft de financiële onzekerheid een punt van zorg. “Zonder voldoende middelen kunnen er minder mensen aan de slag,” waarschuwt El Mokaddem.
Internationale druk op ondersteuning
Internationaal groeit de aandacht voor de werkgelegenheid van mensen met een arbeidsbeperking. In landen als Duitsland en Zweden worden soortgelijke programma’s gesteund met substantiële middelen, wat de noodzaak onderstreept voor Nederland om voldoende financiering beschikbaar te stellen om de sector te ondersteunen.