Stichting start collectieve procedure tegen ING om renteswaps

Na Rabobank en ABN AMRO is de Stichting Renteswapschadeclaim van plan ook een rechtszaak te beginnen tegen ING wegens vermeende wanpraktijken bij de verkoop van risicovolle financiële producten aan kleine en middelgrote ondernemers.

De claimorganisatie begint een collectieve procedure voor een massaclaim en baseert zich daarbij op een recente uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam. In een individuele zaak oordeelde het hof dat de bank ten onrechte had verzwegen dat bij een zogeheten renteswap ook een extra lening werd verstrekt.

Volgens Pieter Lijesen, voorzitter van Renteswapschadeclaim, gaat het om ‘een vergaande uitspraak, die vrij universeel toepasbaar is op alle ING-klanten’. ‘Nergens heeft ING namelijk kenbaar gemaakt dat er extra krediet werd verstrekt. De offerte, de brochures en de voorwaarden zwijgen allemaal hierover.’

ING verkocht voor ongeveer 10 miljard euro aan renteswaps aan onder meer particuliere vastgoedbeleggers en zorg- en onderwijsinstellingen, aldus Lijesen. De claims aan het adres van ING kunnen volgens hem oplopen tot een totaalbedrag ruim boven de miljard euro.

De bank zelf laat weten de brief van de stichting te hebben ontvangen en die te bestuderen. ING zal Lijesen een passende reactie sturen. De bank is op last van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) al enige tijd bezig met het opnieuw bekijken van alle renteswaps en derivaten die zijn verstrekt aan bedrijven in het mkb. De bank hoopt met klanten onderling tot een oplossing te kunnen komen. 

 

 

(ANP

Gerelateerde artikelen