“Steun van top asset managers voor milieu- en sociale resoluties neemt af”

ShareAction bestempelt het stemgedrag in 2023 van professionele investeerders op aandeelhoudersvergaderingen als 'diep verontrustend' en als 'het slechtste resultaat dat we de afgelopen jaren van vermogensbeheerders hebben gezien'.

Volgens het nieuwste jaarlijkse rapport van het Amerikaanse ShareAction, waarin het stemgedrag van 's werelds grootste vermogensbeheerders tijdens Algemene Vergaderingen van Aandeelhouders wordt geanalyseerd, is de steun van grote vermogensbeheerders voor resoluties die vooruitgang willen boeken op het gebied van milieu, klimaat en sociale kwesties "catastrofaal ingestort" afgelopen jaar. Dit ondanks de toewijding van veel belangrijke investeerders om hun doelstellingen voor netto nul emissies te halen.

3 % van initiatieven gesteund

Uit het rapport blijkt dat slechts drie procent van beoordeelde milieu-resoluties genoeg stemmen kreeg om in 2023 te worden aangenomen, een daling van 32 procent in 2021. ShareAction wijst enkele vermogensbeheerders aan, waaronder JP Morgan Asset Management, State Street Global Advisers en het Britse Baillie Gifford, die tegen resoluties stemden die gericht waren op milieubescherming in 2023.

Ondanks beleidsmaatregelen van deze investeringsfirma's die wijzen op hun inzet voor het aanpakken van klimaatverandering door het bereiken van netto nul emissies, waarschuwt ShareAction dat recente stembeslissingen deze bedrijven blootstellen aan beschuldigingen van greenwashing en hypocrisie.

Stemmen over sociale zaken

De steun van grote vermogensbeheerders voor sociale resoluties daalde ook aanzienlijk tot slechts vier procent vorig jaar, vergeleken met 15 procent het jaar ervoor, aldus het rapport.

Claudia Gray, hoofd van financieel sectoronderzoek bij ShareAction, noemde de bevindingen "diep verontrustend" en benadrukte dat dit "het slechtste resultaat is dat we de afgelopen jaren van vermogensbeheerders hebben gezien". [Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accounancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Goede voorbeelden

Het Amerikaanse rapport wijst echter ook op positieve voorbeelden, zoals EFG Asset Management, dat vorig jaar 42 plaatsen steeg naar de top van de internationale ranglijst door voor 100 procent van de ESG-aandeelhoudersresoluties te stemmen. Santander Asset Management behaalde eveneens een aanzienlijke stijging in de ranglijsten door 88 procent van ESG-aandeelhoudersresoluties vorig jaar te ondersteunen, tegenover slechts vier procent in 2022.

Steun van grote vermogensbeheerders neemt af

Ondanks deze positieve uitzonderingen beweert ShareAction dat de steun van de 'big four' wereldwijde vermogensbeheerders – BlackRock, Fidelity, Vanguard en State Street – vorig jaar blijft dalen. Volgens het rapport hadden tientallen resoluties met ambitieuze ESG-doelen vorig jaar kunnen worden aangenomen als deze vermogensbeheerders hun steun hadden verleend, ook bij grote bedrijven zoals Amazon, Apple, The Coca-Cola Company, Dow, Pfizer en Lockheed Martin.

Europa en VS verschillen

ShareAction merkte ook een "duidelijk onderscheid" op tussen de manier waarop Europese en Noord-Amerikaanse vermogensbeheerders in 2023 stemden, wat suggereert dat strengere Europese regelgeving en de politisering van ESG-investeringen door Republikeinse politici in de VS een kloof tussen Amerikaanse en Europese investeerders kunnen veroorzaken. Europese vermogensbeheerders bleken een veel gunstigere stemgeschiedenis te hebben op het gebied van milieu- en sociale resoluties dan hun Amerikaanse tegenhangers, aldus ShareAction.

Europa is positiever

Gemiddeld genomen toonden Europese vermogensbeheerders een positievere groene vooruitgang door 88 procent van aandeelhoudersvoorstellen op het gebied van milieu en sociale kwesties te ondersteunen, terwijl Britse beleggingsbeheerders gemiddeld 64 procent van de resoluties steunden. Amerikaanse vermogensbeheerders stemden echter gemiddeld slechts voor 25 procent van de ESG-aandeelhoudersresoluties.