Steun aan ESG-voorstellen op aandeelhoudersvergaderingen neemt af

Kritiek en weerstand tegen ESG neemt toe

BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft zijn steun (op de aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven waarin het bedrijf investeert) voor Environmental, Social, and Governance (ESG) resoluties drastisch verminderd. In het afgelopen jaar heeft het bedrijf slechts 4% van de bijna 500 ESG-gerelateerde voorstellen op aandeelhoudervergaderingen ondersteund. Dit was recente jaren niet zo laag. Deze beslissing onderstreept een bredere trend in de financiële sector, waar ESG steeds meer onder vuur ligt. Dat schrijft televisiezender Fox News in een artikel op de website. Eerder gaf ook de Amerikaanse motorbouwer Harley Davidson aan, diversiteitsbeleid terug te schroeven.

  • BlackRock ondersteunt slechts 4% van ESG-voorstellen
  • ESG-steun in brede markt stagneert op 23%
  • Toekomst van ESG-investeringen onder druk.

Het aantal ESG-maatregelen waar BlackRock vóór stemde, is volgens Fox News gedaald van 6,7% in 2023 naar slechts 4% in 2024. Dit markeert een duidelijke koerswijziging voor het bedrijf, dat ooit een voortrekker was van de ESG-beweging. Volgens een recent rapport beoordeelde BlackRock de meeste voorstellen als “te ver gaand” en zonder economische onderbouwing. Veel van de resoluties zouden volgens het bedrijf al door bestaande bedrijfsprocessen worden aangepakt, waardoor een deel van de voorstellen overbodig is.

Volgens gegevens van Morningstar bleef de algemene steun voor ESG-voorstellen vorig jaar stabiel op 23%, terwijl de steun voor milieu- en sociale resoluties daalde van 19% naar 16%

Kritiek op afname steun aan ESG-voorstellen

De scherpe daling in steun voor ESG-voorstellen komt te midden van een groeiende tegenbeweging tegen ESG. Deze beweging ziet ESG vaak als een poging om via de financiële sector groene energie en ‘linkse prioriteiten te promoten’, aldus de nieuwswebsite. De afnemende steun van BlackRock voor ESG komt dan ook niet geheel onverwacht, gezien de toenemende kritiek en druk vanuit verschillende hoeken, waaronder politieke en zakelijke kringen, die vraagtekens zetten bij de economische meerwaarde van ESG-investeringen.

BlackRock heeft aanzienlijke belangen in diverse Nederlandse bedrijven, waaronder enkele van de grootste beursgenoteerde ondernemingen. Zo heeft BlackRock investeringen in bedrijven als Shell, Unilever, ASML, Philips en ING Groep. Deze belangen variëren van minderheidsaandelen tot grotere posities die BlackRock in staat stellen invloed uit te oefenen op de bedrijfsvoering en strategische beslissingen. De omvang van deze belangen maakt BlackRock een belangrijke speler op de Nederlandse markt, met invloed in zowel de energie- en technologie- als de financiële sector.

Marktdruk of politieke druk?

Het besluit van BlackRock lijkt in lijn met een bredere markttrend, waar de steun voor ESG-voorstellen stagneert. Volgens gegevens van Morningstar bleef de algemene steun voor ESG-voorstellen vorig jaar stabiel op 23%, terwijl de steun voor milieu- en sociale resoluties daalde van 19% naar 16%. Dit roept vragen op over de toekomst van ESG als investeringscriterium. De beweging lijkt zijn momentum te verliezen naarmate meer bedrijven, zoals BlackRock, zich richten op traditionele financiële doelstellingen en minder op sociale en ecologische doelen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Relevantie in cijfers

BlackRock beheert meer dan $9 biljoen aan activa, waarmee het verreweg de grootste speler is in de mondiale vermogensbeheersector. Dit betekent dat elke strategische verschuiving binnen het bedrijf, zoals de afname van de steun voor ESG, wereldwijde gevolgen kan hebben. Ondanks de recente verschuivingen blijft BlackRock een relevante speler in de financiële wereld. Echter, hun verminderde steun aan ESG kan een precedent scheppen voor andere vermogensbeheerders, wat potentieel een daling in het belang van ESG-criteria kan veroorzaken. De koerswijziging van BlackRock zal daarom waarschijnlijk ook invloed hebben op de rest van de financiële sector. Vermogensbeheerders die eerder het voorbeeld van BlackRock volgden in het promoten van ESG-principes, kunnen nu ook hun strategie heroverwegen. Dit kan leiden tot een verdere afname van ESG-gerelateerde investeringen en een verschuiving naar meer traditionele investeringscriteria.

Onzekerheid heerst

De recente trends suggereren verder dat de toekomst van ESG-investeringen minder zeker is dan voorheen. Waar ESG ooit werd gezien als een essentieel onderdeel van modern vermogensbeheer, kan de afnemende steun van grote spelers zoals BlackRock leiden tot een herziening van de plaats van ESG in de bredere investeringsstrategieën. Bedrijven en vermogensbeheerders zullen waarschijnlijk meer nadruk leggen op economische merites en minder op sociale en ecologische overwegingen.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Gerelateerde artikelen