Sterke stijging faillisementen in Duitsland

Handelspartner Duitsland

Het aantal bedrijfsfaillissementen in Duitsland is in de eerste helft van 2024 sterker gestegen dan verwacht. Het gaat om een toename van 41 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dit nieuws is cruciaal voor financieel managers, aangezien het wijst op een bredere economische trend die diverse sectoren raakt. Dat melden Duitse media.

  • Faillissementen +41% in eerste halfjaar 2024
  • Vastgoed, auto, en machinebouw zwaarst getroffen
  • Slechts 35% saneringspogingen succesvol.

Vooral de vastgoedsector, toeleveranciers van de auto-industrie en machinebouwbedrijven ondervinden grote financiële problemen. Enkele bekende bedrijven die insolvent zijn verklaard, zijn onder andere de reisorganisatie FTI, warenhuisketen Galeria en modebedrijf Esprit. Deze faillissementen zijn exemplarisch voor de bredere moeilijkheden waarmee de Duitse economie wordt geconfronteerd.

Mislukken van saneringspogingen

Een analyse toont aan dat bedrijven steeds vaker falen in hun pogingen om te saneren. Van de 279 bedrijven die in 2023 faillissement hebben aangevraagd, konden slechts 35 procent worden gered tegen het einde van het eerste halfjaar van 2024. Ter vergelijking: drie jaar geleden lag dit percentage nog op 57 procent. Dit wijst op een toenemende uitdaging voor bedrijven om hun financiën op orde te krijgen en te houden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.


Oorzaken van de stijgende faillissementsgraad

De voornaamste oorzaken van de stijging zijn de nasleep van de COVID-19-pandemie, inflatie, hogere energie- en grondstofprijzen, en een afnemende vraag. Bedrijven worden daarnaast geconfronteerd met factoren zoals een tekort aan gekwalificeerd personeel, grondstofschaarste en overmatige bureaucratie. Wereldwijde crises en sombere economische vooruitzichten in Duitsland dragen ook bij aan de moeilijkheden om saneringsmaatregelen effectief uit te voeren. Hoge rentetarieven maken investeringen in noodlijdende bedrijven bovendien minder aantrekkelijk.

Internationale invloeden en belemmeringen

Internationale ontwikkelingen spelen eveneens een rol in de stijgende faillissementscijfers. De aanhoudende spanningen in de geopolitiek, zoals de oorlog in Oekraïne en handelsconflicten, zorgen voor extra onzekerheid. Deze factoren beïnvloeden het vertrouwen van investeerders en leiden tot terughoudendheid bij het aangaan van nieuwe financiële verplichtingen.

Strategieën voor financieel beheer

Voor financieel managers is het cruciaal om proactieve strategieën te ontwikkelen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Het vroegtijdig identificeren van financiële problemen en het implementeren van robuuste risicobeheersystemen zijn essentieel. Daarnaast kan het diversifiëren van investeringen en het zoeken naar stabiele markten buiten de EU gunstig zijn om risico’s te spreiden. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Toekomstige vooruitzichten

Ondanks de huidige moeilijkheden zijn er ook positieve signalen voor de toekomst. Innovatie in technologie en duurzaamheid biedt kansen voor herstel en groei. Bedrijven die zich weten aan te passen aan de nieuwe economische realiteit kunnen sterker uit de crisis komen. Het is daarom belangrijk voor financieel managers om voortdurend op de hoogte te blijven van marktontwikkelingen en flexibel te blijven in hun benadering.

Gerelateerde artikelen