‘Stem tegen decharge commissarissen Bencis’

De activistische aandeelhouder Recalcico Beheer grijpt de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Xeikon aan om tegen decharge van drie commissarissen van private equity huis Bencis te stemmen.
In 2014 haalde Bencis het printbedrijf Xeikon van de beurs. Bencis trad volgens Recalcico al ruim voor het uitbrengen van een formeel bod op Xeikon al feitelijk op als beleidsbepaler. Bovendien trok de investeerder in het koopproces op met Gerard Cok "die in dit traject drie petten op had’." 
 
Bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam loopt op verzoek van Recalcico een onderzoek naar wanbeleid in deze kwestie. De commissarissen hebben naar de mening van Recalcico hun eigen belang gesteld boven dat van de vennootschap door Xeikon te verplichten aandelen in te laten kopen tegen een veel te lage prijs.
 
Ook lieten ze de vennootschap zekerheden verstrekken ten behoeve van de overnamefinanciering. Verder zouden 60 door Recalcico vertegenwoordigde aandeelhouders van informatie zijn verstoken die Bencis door " hun oververtegenwoordiging in de RvC" wel had.
"Recalcico acht het ongepast dat de drie commissarissen, hangende het onderzoek naar de uitgang vluchten en en passant nog snel een bewijs van goed gedrag uit handen van verbouwereerde aandeelhouders proberen te grissen en zal dus tegen decharge stemmen", aldus directeur Frans Faas.
 
Hij tekende daarbij wel aan dat het verkrijgen van decharge een fluitje van een cent is, vanwege het belang van 95 procent dat XBC, een aan Bencis gelieerd beleggingsvehikel, houdt. "Een klassiek geval van de slager die zijn eigen vlees keurt, hetgeen vaker voorkomt, maar governance‐wise volstrekt verwerpelijk is." 
 
(AFN) 
Gerelateerde artikelen