Stelselwijziging niet mogelijk; terechte kostencorrecties; verzuimboete

Een beherend vennoot van een cv mocht het door hem gehanteerde waarderingsstelsel niet wijzigen van het kasstelsel naar het factuurstelsel. Dat heeft Gerechtshof Den Haag geoordeeld.

Belanghebbende (X) is beherend vennoot in een cv en gerechtigd tot 80% van de winst daarvan. Zijn echtgenote is commandite in de cv en is gerechtigd tot 20% van de jaarwinst van de cv. De cv houdt zich bezig met zakelijke dienstverlening op het fiscale vlak. X is voorts enig bestuurder van een stichting (verder: het fonds).

X wenst met ingang van het jaar 2011 het door hem gehanteerde waarderingsstelsel te wijzigen van het kasstelsel naar het factuurstelsel. Hij heeft echter geen inzicht verschaft in de hoogte van de winst bij toepassing van het factuurstelsel. Onder deze omstandigheden is het niet mogelijk het kasstelsel te wijzigen in het factuurstelsel, oordeelt Hof Den Haag in hoger beroep.

De Inspecteur heeft bedragen die door het fonds aan X dan wel namens X aan derden zijn uitbetaald, in het belastbaar inkomen begrepen, voor zover deze bedragen de reeds door X aangegeven beheersvergoeding overtreffen. Volgens het Hof is dat terecht. Door X is niet aannemelijk gemaakt dat het om leningen zou gaan.

De Inspecteur heeft voorts terecht minder autokosten en minder kosten lidmaatschappen/contributies in aanmerking genomen. X komt niet in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Hij heeft noch door het overleggen van een urenadministratie, noch op andere wijze aannemelijk gemaakt dat hij ten minste 1.225 uren aan werkzaamheden voor zijn onderneming heeft besteed. De verzuimboete blijft in stand omdat X niet tijdig aangifte heeft gedaan. De uitspraak van Rechtbank Den Haag wordt bevestigd.

 

(Bron: Fiscanet)

Gerelateerde artikelen