Staten VS betalen federale ww-leningen terug

Individuele Amerikaanse staten werken de laatste erfenis van de recessie weg door leningen af te lossen die zij om werkloosheidsuitkeringen te kunnen betalen afsloten bij de federale overheid.

In 2014 hebben weer een fors aantal staten in de VS de leningen afgelost, die zij enkele jaren geleden moesten afsluiten bij de federale autoriteiten in Washington DC. Die leningen waren nodig om de werkloosheidsuitkeringen van burgers, getroffen door de economische crisis te kunnen betalen nadat de daarvoor opgebouwde reserves snel uitgeput waren.

Doordat die leningen afgelost zijn kan de federale werkloosheidspremie die werkgevers in die staten betalen nu omlaag – wat weer gunstig zal zijn voor de werkgelegenheid aldaar.

Volgens het Department of Labor hebben vorig jaar zeven staten al hun ww-leningen terugbetaald. Er zijn nu nog negen staten en één ‘territory’, de Maagdeneilanden, over die nog moeten aflossen, in totaal $ 14,4 miljard -dat was in januari 2014 nog $20,8 miljard, in het dieptepunt van de crisis leenden de staten in totaal voor $47,5 miljard.

Grootste schuldenaar is Californië met bijna 9 miljard dollar schuld. Andere grote debiteuren zijn New York ( 1,7 milard) en Ohio ( 1,4 miljard dollar).

De ‘federal unemployment tax’ bedraagt nu 6%, waarvan 5,4% als ‘credit’ wordt beschouwd zodat de werkgever feitelijk maar 0,6 procent hoeft te betalen. Maar zodra een staat voor langer dan twee jaar een ww-lening afsluit bij de federale overheid, gaat dat ‘credit’ percentage met 0,3% per jaar omlaag, zodat de werkgevers in die staat steeds meer gaan betalen. Sommige staten hebben om de lening af te lossen obligaties uitgegeven, zodat voorkomen werd dat de premies stegen – maar de staat wel de rente moest betalen.

www.fiercecfo.com

Gerelateerde artikelen