Start-ups in Frankrijk zijn financieel solider dan gewone ondernemingen

Startende ondernemingen zijn verrassenderwijs ‘solider’ dan de rest van de ondernemingen in dat land, maar de geringe risicobereidheid en moeizame financieringsmogelijkheden beperken de verdere groei.
De populariteit van ‘voor jezelf beginnen’ en de mogelijkheden die het internet daartoe biedt hebben ook in Frankrijk gezorgd voor een hausse aan nieuwe startende bedrijven en bedrijfjes, vooral in en rond de ICT. Hun innovativiteit laat ze nieuwe businessmodellen ontdekken en uittesten, waarin ze zich bij uitstek onderscheiden van de traditionele bedrijven. 
 
Maar vernieuwend, dat betekent ook behoefte aan kapitaal zonder veel garanties voor geïnteresseerde investeerders. Nu blijkt uit een onderzoek van Coface, ‘wereldleider op het gebied van kredietverzekering’, dat het percentage van startende ondernemingen die tussen 2006 en 2014 failliet gingen minder is gegroeid dan dat van de ‘gewone’ ondernemingen.  
Dat is te verklaren, aldus Coface, uit het feit dat juist die starters om financiering te krijgen  met een degelijk plan moeten komen, willen investeerders hun te hulp schieten. 
 
Is de situatie in Frankrijk beter voor startups dan in andere landen? Coface onderzocht hoe vriendelijk voor starters vijftien landen zijn. Daarbij werd gekeken naar opleidingsniveau, financieringsmogelijkheden en ‘comportement’ of cultuur.
 
Daar scoorde Frankrijk het slechtst ( op plaats 13 van de 15 landen), vooral vanwege ‘genetisch bepaalde’ risico-aversie. 
Meer informatie over het onderzoek via www.coface.fr/
Gerelateerde artikelen