Stakingswinst

Stakingswinst is de winst die wordt behaald met en bij de staking van een onderneming. Onder voorwaarden zijn fiscale faciliteiten mogelijk, zoals stakingsaftrek, stakingslijfrente, doorschuiffaciliteiten en betalingsuitstel.

Bij beëindiging van zijn onderneming moet de ondernemer belasting betalen over zijn stakingswinst. De stakingswinst bestaat uit de stille reserves, de goodwill en de vrijval van de fiscale reserves. 

Staking

Van staking van een onderneming is sprake, als de ondernemer zijn onderneming, liquideert, overdraagt aan een derde, inbrengt in een bv of in een samenwerkingsverband zoals een vennootschap onder firma. Bij verkoop of inbreng in een bv of in een samenwerkingsverband wordt veelal goodwill gerealiseerd. Bij liquidatie is dat uiteraard niet het geval. In die situatie verkoopt de ondernemer de vermogensbestanddelen of brengt die over naar privé tegen de waarde in het economisch verkeer. Ook bij overdracht of inbreng is het mogelijk dat vermogensbestanddelen overgaan naar privé. 

Zakelijk handelen

Bij verkoop van de onderneming aan een onafhankelijke derde of de inbreng in een samenwerkingsverband met een onafhankelijke derde handelen de partijen zakelijk met elkaar. Ook bij inbreng van de onderneming in een samenwerkingsverband met familieleden moeten de partijen zakelijk handelen. Ook in die situatie moet de inbreng van de onderneming dus tegen de waarde in het economisch verkeer plaatsvinden. 

Stakingswinst

De stakingswinst omvat de stille reserves, goodwill en fiscale reserves van de onderneming en de eventuele desinvesteringsbijtelling. 

Fictie

Naast een ‘gewone’ staking kan ook sprake zijn van een fictieve staking. Dit is het geval bij echtscheiding, overlijden of emigratie van de ondernemer. 

Faciliteiten

Voor de stakingswinst gelden enkele fiscale faciliteiten, zoals de stakingsaftrek en de stakingslijfrente. Bij overlijden van de ondernemer geldt onder voorwaarden een bijzondere waarderingsregeling voor de tot het ondernemingsvermogen behorende woning van de ondernemer. In sommige situaties is een (verplichte) doorschuiffaciliteit van toepassing. 

————————————————————————————————————————

Dit overzicht bevat een deel van de informatie uit één van de vele handige themapagina’s uit Navigator, de online portal van Wolters Kluwer. Op deze themapagina vindt u bovendien verwijzingen naar relevante wetteksten, jurisprudentie, literatuur en modellen. Een ideaal vertrekpunt voor abonnees op Navigator.

(Bron: Wolters Kluwer)  

Gerelateerde artikelen