Staffelkorting gebruik Handelsregister afgeschaft

Met ingang van 1 januari wordt aan alle afnemers van handelsregisterproducten een gelijk tarief in rekening gebracht. De zogeheten staffelkorting wordt afgeschaft.

Ten behoeve van grootverbruikers is in de Financiële regeling handelsregister 2014 een staffelkorting opgenomen voor handelsregisterproducten. Bij een staffelkorting krijgt een klant een gunstiger tarief, naarmate hij meer afneemt. Die wordt nu afgeschaft, zo blijkt uit een regeling die vandaag in de Staatscourant is gepubliceerd.

In een toelichting zegt minister Henk Kamp van EZ: “Thans is geoordeeld dat het vanuit het oogpunt van gelijke behandeling van afnemers van handelsregisterproducten wenselijk is om voor alle afnemers een gelijk tarief in rekening te brengen. Daarnaast is het ook voor de facturering eenvoudiger om voor alle afnemers een gelijk tarief te hanteren. Het vergt veel werk om de afnemers op de correcte manier te factureren. De tarieven zijn gebaseerd op de kostprijs van de handelsregisterproducten. Het betreft hier de kosten van met name de ontwikkeling, service en beheer. Het afschaffen van de staffelkorting is niet ingegeven om meer middelen te genereren voor de Kamer van Koophandel. De afschaffing van de staffelkorting wordt daarom verdisconteerd in een lagere prijs per stuk voor het door middel van internet inzien van een uittreksel, een historie of een overzicht van deponeringen uit het handelsregister en het dataserviceproduct ‘inschrijving’. Naast dat in de nieuwe situatie iedere afnemer een gelijke prijs betaalt, zullen kleinere afnemers per saldo goedkoper uit zijn.”

 

Gerelateerde artikelen