Staat uw baan ook op de tocht door AI?

Wat betekent de verwachte steeds snellere evolutie van kunstmatige intelligentie voor de onderneming en de samenleving?
Lang was de slimme en ook nog eens intelligente computer iets uit de science fiction – maar AI wordt steeds minder fiction en steeds meer science. Gelukkig niet in de vorm van boze robots die de mensheid willen vernietigen, maar wel zal ons werk – en onze productiviteit –  in de komende tien jaar steeds meer beïnvloed worden door de introductie van ‘intelligente’ systemen.  
Dat lijkt misschien fantastisch, maar toch beginnen deskundigen zich ook zorgen te maken. Wat betekenen artificiële intelligentie en ‘lerende’ machines voor ons werk en voor de manier waarop onze samenleving is ingericht? 
 
De vrees is, dat naast een enorme productiviteitsgroei,  een groeiend aantal witte-boordenbanen, zeker in de administratieve beroepen, maar ook in sales en HRM, zullen vervallen. Zo voorspelde een Oxford rapport, waarover in Accountantweek al eerder gerapporteerd werd. 
 
Maar zelfs al wordt de soep niet zo heet gegeten als in die toekomstvisie, hoe een organisatie haar taken verdeelt en toebedeelt zal in de nabije toekomst sterk veranderen. Vooral zogenaamd ‘kenniswerk’ zal door de nieuwe technologie geraakt worden en niet zelden vernietigd. 
 
Als AI echt zo’n grote rol gaat spelen als voorspeld wordt, verandert dat de rol en plaats van de professional in zowel de organisatie als in de maatschappij, waar die immers naast inkomen ook een zeker maatschappelijke standing garanderen voor die professional.
Meer ‘food for thought’ via www.computing.co.uk/
Gerelateerde artikelen