Staat ESG-samenwerking in VS op gespannen voet met mededingingswet?

ESG-samenwerking vergroot juridische risico's in VS

De zorgen over antitrustrisico’s van ESG-maatregelen in de VS zijn mogelijk overdreven. Dat schrijft FTI Consulting in een recent rapport. Onlangs waarschuwden juristen dat CFO’s en finance-afdelingen in Amerika zich bewust moeten zijn van de spanning tussen enerzijds antitrustregelgeving en anderzijds ESG-samenwerkingen. Terwijl ESG-initiatieven steeds belangrijker worden voor bedrijven, waarschuwen experts dat deze samenwerkingen onder de loep kunnen komen van mededingingsautoriteiten.

  • ESG-samenwerkingen onder toenemende antitrustdruk.
  • FTI: ‘Antitrustdreiging vaak overdreven’
  • Richtlijnen bieden bescherming voor kleine samenwerkingen.

FTI Consulting stelt in een artikel op de website dat de dreiging van Amerikaans antitrustonderzoek naar ESG-samenwerkingen vaak overdreven wordt. Hoewel er terecht enige bezorgdheid bestaat dat de samenwerkingen middels gegevensuitwisseling misbruikt zouden kunnen worden, zijn deze zorgen niet de hoogste prioriteit voor veel regelgevers. FTI baseert zijn bevindingen op uitgebreide ervaring met klanten waar informatie-uitwisseling en industriële samenwerkingen kunnen ontstaan.

Regelgevende uitdagingen en ESG

De handhaving van antitrustregels in de VS valt samen met de toename van ESG-initiatieven. Of het nu gaat om klimaatverandering, verbetering van werkplekdiversiteit of andere maatschappelijke voordelen, bedrijven werken samen om vrijwillige normen te ontwikkelen. Deze samenwerkingen kunnen echter onder de antitrustloep vallen als ze bijvoorbeeld een belemmering vormen voor toetreding van goedkope producenten, zo waarschuwde onlangs een internationaal advocatenkantoor. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Voorbeelden van antitrustonderzoek

Een van de grootste antitrustonderzoeken naar ESG vond plaats in 2019, toen het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) BMW, Ford, Honda en Volkswagen onderzocht vanwege hun samenwerking met de California Air Resources Board om de uitstoot van koolstof te verminderen. Hoewel de zaak in 2020 werd gesloten zonder overtredingen, moesten de autofabrikanten aanzienlijke juridische middelen inzetten.

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op Leadership in Finance Summit 2024. Op 7 november gaan 300 CFO’s, financieel directeuren en corporate controllers met experts in gesprek over hoe AI de rol van finance leaders herdefinieert.

Regelgevende richtlijnen en bescherming

De federale Antitrust Guidelines for Collaborations Among Competitors bieden een zekere mate van bescherming voor kleinere samenwerkingen. Deze richtlijnen stellen dat samenwerkingen die niet meer dan 20% van de relevante markt beïnvloeden, over het algemeen niet worden uitgedaagd door de FTC of DOJ. Dit biedt enige bescherming voor bilaterale of kleine multilaterale ESG-samenwerkingen.

FTI Consulting is een adviesbureau dat diensten aanbiedt om organisaties te helpen bij het beheren van veranderingen, het verminderen van risico’s en het oplossen van geschillen. Ze bieden expertise op gebieden zoals corporate finance en herstructurering, litigation, economisch advies, oplossingen voor gegevensbeheer, cybersecurity en e-discovery en voor strategische communicatie. FTI Consulting heeft meer dan 8.000 medewerkers in kantoren over de hele wereld.
Gerelateerde artikelen