SRA-voorzitter Jan Zweekhorst overleden

SRA-voorzitter Jan Zweekhorst is op 11 februari overleden aan de gevolgen van Corona.

Zweekhorst (1961-2021) was sinds december 2019 voorzitter van de koepel van accountantskantoren. 

De SRA is "verbijsterd en verslagen" door het overlijden van haar voorzitter. “Jan was een gedreven mensenmens, verbinder pur sang. Altijd positief ingesteld. Als Jan ergens in geloofde, dan zette hij zich daar volledig voor in. Zowel zakelijk als privé. Jan koesterde daarbij vooral de menselijke maat. Jan geloofde in SRA. Bijna 25 jaar was hij verbonden aan onze club in verschillende rollen. We mochten daarvan slechts een jaar van hem genieten als voorzitter. Op zijn eigen flamboyante wijze heeft Jan heel veel voor onze vereniging betekend. Als 'mister Horizontaal toezicht' zou hij dit jaar de vruchten van zijn niet-aflatende inzet en samenwerking met de Belastingdienst gaan plukken. Het mocht niet zo zijn”, aldus vice-voorzitter Roland Ogink en directeur Cees Meijer van de SRA in een in memoriam op de SRA-site. https://www.sra.nl/in-memoriam-jan-zweekhorst

Zweekhorst was ook partner en senior fiscalist bij BLM Accountants & Adviseurs. “Ik maak me maar om een paar dingen druk”, zei Zweekhorst in een interview met AccountantWeek. “Fiscaliteit en ons vakgebied. En dan met name de automatiseringsslag daaromheen, omdat dat de enige manier is om als sector overeind te blijven.” Hij verbaasde zich net zo goed over de fiscale 'regeltsunami' als over de overkill aan functionaliteit in softwareprogramma's:  “Als er 3.500 functies in een programma zitten waarvan je er slechts tien nodig hebt, noem ik dat Microsoft-gedrag. Je betaalt wel voor al die functies, terwijl de functies die je wel nodig hebt ontbreken. Het zou mooi zijn als het pakket zegt: ‘hallo Jan, het is nu vijf weken geleden dat de afwijkende aanslag binnenkwam.’ Helaas moet ik zelf de aangiftebak in en in mijn agenda zetten wanneer ik uiterlijk bezwaar moet indienen. Vreemd, want de nodige informatie zit gewoon in het systeem.”

Met zijn vrouw vormde hij ook een pleeggezin voor jonge kinderen. Zij verzorgden de crisisopvang van tientallen baby’s, voorafgaand aan de toewijzing daarvan aan adoptieouders.