SRA: wetsvoorstel ondergraaft geheimhoudingsplicht accountant

Volgens SRA ondermijnt het wetsvoorstel ‘Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties’ de geheimhoudingsplicht van accountants, omdat het voorziet in een vergaande uitbreiding van de bevoegdheid van de AFM om verkregen informatie te delen met een aanzienlijk aantal instanties.

Dit zegt SRA in een reactie op de consultatie Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties. SRA: ‘Het wetsvoorstel bevat in artikel 63c een belangrijke en vergaande uitbreiding van de bevoegdheid van de AFM om verkregen informatie te delen met een aanzienlijk aantal instanties, voor zover dienstig voor de uitvoering van hun wettelijke taak. De AFM verkrijgt die informatie in het kader van het toezicht op de wettelijke controle. Hierbij is, ter bescherming van de belangen van gecontroleerden, van essentieel belang dat de accountant die de wettelijke controle verricht gebonden is aan een geheimhoudingsplicht, waar slechts bij (kracht van) wet geregelde uitzonderingen op zijn. Door de voorgestelde uitbreiding van de informatieverschaffing door de AFM bestaat het risico dat informatie, die niet onder een uitzondering van de geheimhoudingsplicht valt en waarvoor dus vol de geheimhoudingsplicht geldt, via de toezichthouder bij andere instanties bekend wordt. Daarmee wordt de geheimhoudingsplicht van de accountant ondergraven.’

SRA is van mening dat alleen een bij wet geregelde uitzondering op de geheimhoudingsplicht voldoende grond vormt voor het bekend maken van informatie aan de bedoelde instanties. ‘Overigens is onduidelijk in hoeverre de voorgestelde bepaling van toepassing is op het niet-OOB-domein. Wij dringen erop aan, voor dit domein de bepaling niet van toepassing te doen zijn,’ aldus SRA.

 

•    Reactie SRA op consultatie Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties

Gerelateerde artikelen