SRA reageert op berichtgeving fout jaarrekening
De SRA heeft opbrengsten uit cursussen en IT-diensten te vroeg als omzet hebben geboekt, waardoor de vereniging, die toezicht houdt op het controlewerk van kleine en middelgrote accountantskantoren, een te positief beeld van haar eigen vermogen schetste.
Volgens de SRA berust de fout op de verkeerde interpretatie van een contract met een softwareleverancier. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het hanteren van een gebroken boekjaar, stelt de SRA. De fout is vanaf 2007 in de jaarrekening aanwezig. Het bestuur en de penningmeester noemen de fout in de verklaring “zeer pijnlijk” en zeggen de ontstane commotie te betreuren.
De SRA laat weten open met de leden gecommuniceerd over de fout in de jaarrekening. “Het SRA-bestuur is daarover transparant geweest in het bestuursverslag en de jaarrekening, de stukken voor de Algemene Ledenvergadering (ALV) van december 2017.” Ook de vragen van een ongerust SRA-lid is inclusief de antwoorden gedeeld met alle leden. De SRA meldt op basis van dagelijkse gesprekken met leden dat er geen sprake is van onvrede.
De fout had consequenties voor het eigen vermogen van de vereniging. De SRA doet meldt hierover in de verklaring dat er naar aanleiding van een discussie in de ALV van december 2014 op verzoek van de leden is besloten tot een stelselwijziging. “Dat is technisch geen fout in de jaarrekening, maar deze wijziging had wel impact op het eigen vermogen. Het foutherstel van afgelopen jaar 2016/2017 ('het softwarecontract') heeft een impact van 194.114 euro op het eigen vermogen”, aldus de SRA. Naast de stelselwijziging zouden ook “magere jaren”, het ziekteverlof van een controller en een CEA-procedure redenen zijn voor de daling van het eigen vermogen.