SRA: laat controlerend accountant duurzaamheidsinformatie toetsen

Angst voor 'inconsistentie in de duurzaamheidsrapportage'.

Accountantsorganisatie SRA is er geen voorstander van om andere accountantsorganisaties dan de organisatie die de wettelijke controle uitvoert toe te laten tot de beoordeling van de duurzaamheidsrapportage. Dat schrijft de SRA in een reactie op een conceptwetsvoorstel over duurzaamheidsrapportering. 

De SRA is het daarmee oneens met de NBA, de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants. De NBA vindt dat ook andere accountants van dezelfde organisatie die de financiële gegevens controleert, assurance mogen geven over de duurzaamheidsinformatie, al ziet de NBA niets in het inzetten van ‘independent assurance services providers’ bij het toetsen van duurzaamheidsinformatie. 

SRA ziet alleen ruimte voor accountants die wettelijke controles uitvoeren: "Redenen daarvoor zijn dat de accountant die de wettelijke controle uitvoert, al veel diepgaande kennis heeft over de betrokken onderneming en daarmee het best gepositioneerd is om vaktechnisch goede kwaliteit te leveren bij de uitvoering van het assuranceonderzoek van de duurzaamheidsrapportage. Er bestaan namelijk veel verbanden tussen financiële overzichten en de duurzaamheidsrapportage. Het inschakelen van een accountant van een andere accountantsorganisatie kan ook leiden tot inconsistenties in de duurzaamheidsrapportage."

De SRA merkt ook op dat het wetsvoorstel spreekt over ‘controle’ van de duurzaamheidsrapportage, terwijl het eigenlijk gaat om een ‘beoordelingsopdracht’. Dat is een verschil in de mate van zekerheid die de accountant geeft: een assuranceopdracht geeft een beperktere mate van zekerheid. Verder vindt SRA het van belang dat, hoewel de duurzaamheidsrapportage onderdeel is van het bestuursverslag, de duurzaamheidsrapportage en het bestuursverslag duidelijk van elkaar moeten worden onderscheiden. 

Het conceptwetsvoorstel is gericht op de concretisering van assurance inzake de Europese duurzaamheidsrichtlijn CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Deze regelgeving verplicht bedrijven te rapporteren over ESG (Environmental, Social and Governance) om die rapportage vervolgens te laten toetsen. Beursgenoteerde bedrijven moeten per 2024 voldoen aan de rapportageverplichting van de CSRD.
 

Gerelateerde artikelen