SRA: 2.500 euro lastenverzwaring MKB dreigt

Een gemiddeld mkb-bedrijf moet rekenen op een lastenverzwaring van circa 2.500 euro. Dat komt niet alleen door de aangekondigde btw-verhoging, maar ook door het niet doorgaan van een aanpassing van de Vpb. Dat meldt de accountantsvereniging SRA.  

Het niet doorgaan van de eerder aangekondigde verlenging van de eerste schijf van de vennootschapsbelasting (per 2019) betekent een lastenverzwaring van maximaal 2.500 euro voor elke MKB-onderneming die meer dan 200.000 euro winst maakt. De eerste schijf zou verlengd worden naar 250.000 euro, maar blijft op 200.000 euro staan.  "Het idee dat ondernemers alleen maar voordelen krijgen klopt dus niet", stelt de SRA, die binnen de werkgroep fiscaliteit van MKB Nederland heeft gekeken naar de effecten van het regeerakkoord en nieuwe fiscale maatregelen.  

De SRA wil de "door burgers en branches gevreesde" verhoging van het lage btw-tarief in samenhang zien met andere maatregelen. De burger zal afwachtend zijn qua bestedingen, meent de organisatie, want die voelt de ruimte die ontstaat als gevolg van de lagere IB-tarieven nog niet in de portemonnee. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot lagere bestedingen in de vrijetijdssector.  Om consumenten te laten ervaren dat de wijzigingen in de inkomstenbelasting inderdaad zorgen voor een hoger besteedbaar inkomen zou de btw-verhoging volgens de SRA later dan 1 januari 2019 moeten worden ingevoerd. "Bijvoorbeeld per juli 2019. Of wellicht zelfs gespreid, elk jaar 1 procent erbij".  

De SRA zal een en ander blijven aankaarten tijdens het besluitvormingsproces.