‘Snel komen met investeringsfonds en één loket voor ondernemers’

MKB-Nederland juicht het voornemen van het kabinet toe om een investeringsfonds op te richten met één loket voor ondernemers die een financieringsvraag hebben.

De ondernemersorganisatie heeft een loket steeds bepleit, omdat overheidsprogramma’s en subsidieregelingen vaak versnipperd worden aangeboden en de mkb-ondernemer niet altijd goed bereiken. Bovendien zou met een fonds kunnen worden voorkomen dat geld voor de meest succesvolle regelingen niet volledig wordt benut, aldus MKB-Nederland.

Geen fusie
Het FD bericht vandaag over het afketsen van een voorgenomen fusie tussen de drie overheidsbanken BNG, NWB en FMO. Deze banken zouden worden samengevoegd tot één nationale investeringsbank. Het kabinet lijkt te kiezen voor een nieuwe instelling om vaart te kunnen maken met de financiering van noodzakelijke investeringen in Nederland. Dat is een grote stap vooruit, vindt MKB-Nederland. Belangrijk is ook dat het nieuwe investeringsfonds met één loket nu snel kan starten, aldus de ondernemersorganisatie. Een fusie van drie banken zou veel meer tijd hebben gekost. Wat MKB-Nederland betreft moet het fonds er zo snel mogelijk komen.

Regelingen stroomlijnen
Volgens MKB-Nederland is het gewenst dat het nieuwe fonds de bestaande overheidsregelingen stroomlijnt om meer slagkracht te krijgen. Dan worden ondernemers niet meer in het keurslijf van té gedetailleerde overheidsregelingen geperst, aldus MKB-Nederland. Kredietverlening aan het mkb is en blijft een zorgpunt, stelt de ondernemersorganisatie.

(MBK-Nederland)