‘Snel indiening implementatiewetsvoorstel verplichte automatische uitwisseling rulings’

Het kabinet streeft ernaar om rond de zomer het implementatiewetsvoorstel over de automatische uitwisseling van inlichtingen over voorafgaande grensoverschrijdende rulings en voorafgaande verrekenprijsafspraken tussen lidstaten in te dienen.

Dit zegt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in de beantwoording van het VSO over automatische uitwisseling van rulings.

Op 8 december 2015 heeft de Europese Raad Richtlijn 2015/2376 tot wijziging van Richtlijn 2011/16/EU wat betreft verplichte automatische uitwisseling van inlichtingen op belastinggebied vastgesteld. Deze richtlijn regelt de automatische uitwisseling van inlichtingen over voorafgaande grensoverschrijdende rulings en voorafgaande verrekenprijsafspraken tussen lidstaten en in beperkte mate de Europese Commissie.

Wiebes: “De richtlijn moet met ingang van 1 januari 2017 in nationale wetgeving zijn geïmplementeerd en in werking treden. Het implementatietraject is kort, maar het kabinet streeft naar indiening van het implementatiewetsvoorstel rond de zomer van dit jaar. Automatische uitwisseling van inlichtingen over rulings tussen lidstaten van de Europese Unie kan niet plaatsvinden voordat het implementatiewetsvoorstel in werking is getreden omdat anders een wettelijke grondslag tot uitwisseling ontbreekt.”

• Beantwoording VSO automatische uitwisseling rulings

Gerelateerde artikelen