Simpelere belastingheffing stimuleert investeringen
Door het versimpelen van de belastingheffing houden bedrijven meer middelen en tijd over. Elke euro of elk uur dat daarmee bespaard kan worden, kan worden gebruikt voor andere doelen. Een daarvan kunnen investeringen door bedrijven zijn.
Dat concludeert Jesse van der Geest in zijn proefschrift ‘Economic Effects of Taks Avoidance and Compliance’, waarop hij gisteren promoveerde. Van der Geest is onderzoeker aan Tilburg University. Zijn proefschrift onderzoekt de economische effecten van belastingontwijking en de kosten van belastingnaleving
“Er zijn twee mogelijke manieren hoe versimpeling de kosten kan verlagen”, zo verklaart Van der Geest. “Enerzijds is dit het versimpelen van de belastingregels. Dit kan bijvoorbeeld door minder regels of makkelijker uitvoerbare regels.”
Hoewel hierin veel winst valt te behalen, blijkt het versimpelen van belastingregels in de praktijk weinig succesvol, constateert de promovendus. Dit omdat de politiek het belastingsysteem veel gebruikt voor beleidsdoeleinden.
Een alternatief is het versimpelen van het proces om belastingen te betalen. Hierin loopt Nederland wereldwijd voorop, aldus Van der Geest.
Van der Geest noemt de middelen die gebruikt worden voor belastingnaleving vanuit economisch perspectief een verspilling. “Ze creëren geen waarde binnen de economie. Investeringen door bedrijven voegen juist wel waarde toe aan de economie en zijn een belangrijke factor in de economische groei.”