SEC: noch GAAP, noch IFRS heeft financiële crisis kunnen voorkomen – beide zijn door big data achterhaald

Sinds jaren wordt er in de VS en elders gediscussieerd of (ook) de VS over moet gaan op mondiale accounting standaarden als IFRS. Een vertegenwoordiger van de SEC pleit voor vernieuwing van beide sets.
Onder de vorige voorzitter van de SEC, Chris Cox, leek het tij te keren en er enige bereidheid te ontstaan om ook in de VS  ‘global standards’ te accepteren en adopteren. Maar sinds de crisis van 2008 is er weinig meer over van die attitude – op zijn hoogst werd nog wel eens geopperd om Amerikaanse bedrijven toe te staan naast GAAP ook IFRS te gebruiken in rapportages. 
 
De nieuwe voorzitter Mary Jo White heeft echter opnieuw aan de SEC-accountant gevraagd aanbevelingen te formuleren, wat de beste optie voor de SEC zou zijn.
 
In een lezing voor de Brooklyn Law School zette SEC-lid Kara Stein de huidige positie van de SEC in de discussie uiteen.  
 
“Het moet maar eens afgelopen zijn met die eindeloze discussie,” aldus Stein. “We hoeven GAAP niet te vervangen door IFRS. Geen van beide systemen heeft gewerkt tegen de (oorzaken achter) de financiële crisis, en geen van beide lijkt klaar voor de post-crisis realiteit, waarin zoveel méér gegevens via nieuwe technologie beschikbaar komen. 
Misschien is het hoog tijd om mondiaal met frisse blik te kijken naar de traditionele accounting standaarden, willen zowel toezichthouders als aandeelhouders adequate informatie kunnen blijven halen uit de boekhouding van organisaties !”
Gerelateerde artikelen