SEC: Bij herziening financiële resultaten bonussen terugvorderen

Amerikaanse bedrijven die gedwongen zijn om boekhoudkundige fouten te corrigeren moeten (een deel van de) bonussen die zijn toegekend aan hun toplui terugvorderen. De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) komt vandaag met dit voorstel om de clawbackregeling te verscherpen.

Dit meldt persbureau Bloomberg. Bedrijven moeten, als het aan de SEC ligt, aandelen of cash bonussen terugvorderen, wanneer die zijn uitgedeeld op basis van onjuiste financiële resultaten. Zelfs als de boekhoudfouten niet opzettelijk zijn gemaakt.

Dit kan jaarlijks gevolgen hebben voor honderden Amerikaanse bedrijven. Alleen al in 2014 moesten 831 bedrijven hun financiële resultaten herzien, zo blijkt uit recent onderzoek van Audit Analytics.

In het kader van de Sarbanes-Oxley wetgeving uit 2002 kon de SEC al bonussen terugvorderen bij CEO’s en CFO’s van bedrijven die hun financiële resultaten moeten herzien. Maar in de nieuwe voorstellen is het aan de onderneming zélf om te zorgen voor de clawback. Bovendien betreft het nu een periode van drie jaar vanaf de herziening van financiële resultaten, tegenover één jaar onder de Sarbanes-Oxley regels.

Deze beoogde aanscherping van de clawbackregeling is trouwens niet onomstreden. Zelfs binnen de SEC zelf zijn de meningen verdeeld. Persbureau Reuters bericht dat de stemverhoudingen binnen de SEC 3 voor en tegen 2 tegen waren om de plannen ter consultatie voor te leggen. 

 

Gerelateerde artikelen