Schulden en (niet al te veel) aflossingen

Zeven jaar na de schuldencrisis, die resulteerde in de ergste financiële crisis sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, blijven de schulden gewoon doorgroeien. In plaats van schulden af te lossen hebben alle grote economieën hun schuld alleen zien of laten groeien.
Wereldwijd nam de schuld toe met $57 biljoen – een toename van de ratio schuld/BNP met 17%. Dat betekent een groot risico voor de mondiale financiële stabiliteit, en belemmert gezonde economische groei.
 
 
Een nieuw McKinsey Global Institute (MGI) rapport, getiteld Debt and (not much) deleveraging, onderzoekt hoe de schuldenpositie van 47 landen zich recentelijk ontwikkeld heeft en weegt de implicaties per regio en sector. De conclusie is dat in de 22 ‘advanced’ landen in de steekgroep de schuld vaak met meer dan 50 procentpunten gestegen is. 
Er worden drie risico-domeinen nader uitgediept: de staatsschuld ( niet zelden de facto onbetaalbaar geworden), de schulden per huishouden en de verviervoudiging van de schulden van China in de afgelopen 7 jaar. Geen geruststellend leesvoer voor het weekend.
Gerelateerde artikelen