Scheefgroei salaris en werkdruk voor finance professionals
Bedrijven houden vast aan salarissen uit de crisistijd, waardoor een groot verloop en nieuwe ‘war for talent’ dreigt.
Nederlandse finance professionals zien de werkdruk toenemen, terwijl hun salaris onveranderd blijft. Dat blijkt uit onderzoek van Michael Page. Ondanks de economische groei blijven werkgevers vasthouden aan salarissen uit de crisistijd. Ruim een derde van de ondervraagde finance professionals geeft daarom veelal aan open te staan voor een functie elders.
Zodra een werknemer op een vergelijkbare functie bij een ander bedrijf solliciteert, kan hij namelijk vaak wél rekenen op een salaris dat overeenkomt met het economisch herstel van de afgelopen jaren. Het is daarom aan te raden dat bedrijven kijken naar de salarissen die in de huidige markt aan nieuwe werknemers worden betaald. Als het verschil met het salaris van huidige medewerkers erg groot is, kunnen bedrijven verwachten dat ze medewerkers gaan kwijtraken.
Salaris weegt niet op tegen werkdruk
Dat het salaris van de respondenten niet in verhouding staat tot de werkdruk, is niet onverwacht: tijdens de economische crisisjaren was bij veel bedrijven geen onderhandeling over het salaris mogelijk. En dat gold niet alleen voor de huidige werkgever; ook bij loononderhandelingen met een nieuwe werkgever werd vaak niet veel meer dan het vorige salaris van de kandidaat geboden, eventueel met een kleine verhoging.
___________________________________________________________________________________________________
Tijd voor een nieuwe job in Finance? Vind honderden topvacatures op Finance.nl. Plaats eenvoudig uw CV en laat u vinden door interessante werkgevers. Versnel direct uw carrière via Finance.nl.
___________________________________________________________________________________________________
De nadruk lag op secundaire arbeidsvoorwaarden. Bedrijven boden mogelijkheden tot zelfontplooiing in de vorm van cursussen en seminars. Van deze lijn wordt nog steeds niet afgeweken: het besef dat deze gedachtegang niet meer actueel is, komt maar moeizaam op gang. Dit is zichtbaar in de ontwikkeling van het salaris van de respondenten in 2015: slechts tien procent van de ondervraagden kon rekenen op een significante salarisstijging.
Hoger salaris wordt steeds belangrijker
Hoewel een goed salaris volgens de respondenten niet de belangrijkste reden is om van baan te veranderen – doorgroeimogelijkheden en flexibiliteit scoren hoger – is een goede beloning zeker noodzakelijk. Zeker omdat een groot deel van de finance professionals merkt dat er tegenwoordig veel meer van hen verwacht wordt. Er is daarom een reële kans dat zij een een andere uitdaging aangaan waarbij ze wel op een hogere financiële vergoeding kunnen rekenen.
Overlopen naar de concurrent
Dankzij de economische groei is de ‘war for talent’ dan ook weer aangewakkerd. Recruiters en HR-afdelingen zijn hard op zoek naar geschikt talent. Werkgevers die daar niet adequaat op reageren, dreigen de boot te missen. Het is voor de concurrent heel makkelijk om een professional met een beter voorstel te benaderen. Slimme bedrijven moeten daarom (meer dan) marktconforme salarissen bieden, willen zij voorkomen dat hun Finance professionals wegens financiële redenen de deur uitlopen.
Bron: Michael Page