Schaal van Betekenis: nieuwe standaard voor sturen op diepere waarden

Wat is de waarde van duurzaam en circulair ondernemen? En hoe kunnen we deze waarde concreet maken?

Met deze vraag is Erik Friedeberg van Manifesto hard bezig. De Schaal van Betekenis is een nieuw model in ontwikkeling, waarin maatschappelijke waarden van bedrijven, zoals duurzaamheid en maatschappelijke relevantie, zichtbaar gemaakt kunnen worden in ultieme, menselijke waarden. Het is een model dat op den duur de huidige balans kan vervangen. 

“Het is een open source model”, licht Erik toe. “Het doel van de Schaal van Betekenis is om tot een nieuwe standaard te komen voor de waardering van bedrijven. Op dit moment kijken veel bedrijven hiervoor alleen naar de balans, terwijl er andere, verborgen en veel belangrijkere waarden niet gewaardeerd worden.”

“Wanneer je de relaties tussen financiële waarden en andere waarden inzichtelijk maakt, kun je daar acties op ondernemen”, vervolgt de ondernemerscoach van Manifesto. “Stel, je ontdekt dat je meer neemt dan geeft en je stelt dat bij, wat betekent dat dan voor je impact op duurzaamheid? En wat gebeurt er met je financiële resultaten? Ondernemers hebben veel behoefte om dit soort verbanden inzichtelijk te krijgen.”

Zelf passen Friedeberg en zijn collega’s de nieuwe standaard uiteraard toe bij leden van coöperatie Manifesto: ondernemers die behalve op financiële resultaten willen kunnen sturen op maatschappelijke, sociale, duurzame en intrinsieke waarden. Zij willen dit omdat ze een hoger doel nastreven met hun onderneming. Bovendien kiezen consumenten liever producten en diensten van betekenisvolle bedrijven. Deze ontwikkeling zal verder doorzetten. Kortom, een onderneming die goed scoren op deze aspecten is toekomstbestendig.

“In het ondernemersrapport dat wij jaarlijks aan ondernemers geven is dit een heel duidelijk onderdeel dat wij samen met een organisatiefilosoof ontwikkeld hebben”, aldus Friedeberg. “We willen onze leden helpen hun droom te realiseren. Daar hebben ze inzicht voor nodig in welke waarden zij vertegenwoordigen en welke stappen ze daarin kunnen zetten. In dat rapport komt maar een heel klein stukje cijfers voor. De jaarrekening doet de ondernemer toch niks mee; dat heeft hij/zij alleen nodig voor de belastingaangifte. Het hele financiële verhaal heeft wel een rol, maar geen hoofdrol.”

Om dit gedachtegoed verder te ontwikkelen hebben Erik en collega’s een onafhankelijke stichting opgericht voor de Schaal van Betekenis. “We willen dit gedachtegoed, het ontwikkelen van een nieuwe standaard voor het waarderen van bedrijven, met zo veel mogelijk mensen verder ontwikkelen. Kortom iedereen die mee wil doen, graag. De website is nu live. Iedereen die hierin geïnteresseerd is kan het oppakken en verder ontwikkelen. De bedoeling is dat het een eigen leven gaat leiden.” 

Lees meer over de ‘schaal van betekenis’ via: SchaalvanBetekenis.org

Gerelateerde artikelen