SBR, UBL & RGS: Tooling voor laten floreren adviespraktijk
Door René Otten, Accept Development – SBR Webservices
De transitie naar het nieuwe – wat NBA noemt ‘vernieuwing accountantsberoep, onderdeel ICT – vereist het gebruik van standaarden, zoals Standard Business Reporting (SBR), Universal Business Language (UBL) en Referentie Grootboek Schema (RGS). Dit gaat nog niet zo hard, behalve op de onderdelen waar het verplicht is gesteld.
De voordelen van het gebruik van standaarden zijn in de eerste plaats meer efficiency en een hogere betrouwbaarheid. Richting klant kun je tegen lage kosten producten ontwikkelen die de klant gaat afnemen, zoals analyses, dashboards, benchmarks en liquiditeitsprognoses. De klant vind het interessanter om iets over morgen te horen, dan over vandaag of gisteren. Daar zit de grootste winst. Je moet eerst standaardiseren om je processen goed te kunnen inrichten en de keten transparanter te maken. Nu is iedereen separaat bezig, zodat kantoren niet kunnen uitwisselen en verrijken. De verschillende standaarden maken dat wel mogelijk.
Nu gaat het nog vooral om financiële data, maar er zijn plannen om niet-financiële data ook op te nemen in deze standaarden. Daar komt de kracht te liggen. Denk aan andere vormen van rapportages die er moeten komen en waar al breed over geschreven wordt, maar waar nog niks voor is. En waar accountants in hun vertrouwenspositie een grotere rol moeten gaan spelen.
Denk ook aan data-analyse. Accountants doen er weinig mee, terwijl er onder hun klanten wel grote behoefte aan is. RGS is opgenomen in de auditfile en op basis daarvan kun je standaard analyses schrijven. Wanneer je weet dat de onderliggende administratie volledig en betrouwbaar is kun je makkelijker adviezen en andere diensten realiseren. Nu heeft men daar te weinig tooling voor, dus moet er veel extra gecontroleerd worden of andere extra werkzaamheden verricht worden. En dus zijn we bezig met vandaag en niet met morgen. De middelen zijn er, maar de MKB-kantoren zijn er nog niet op ingericht. Er is tooling voor, maar je moet wel de eerste stap zetten.
Ooit als mede-oprichter van Caseware in Nederland ken ik de rapportagetools die de markt gebruikt op mijn duimpje. Dat zijn de tools van gisteren: werken met eigen standaarden en niet met algemene standaarden. Dus kun je er als accountants niks mee doen als data integrator c.q. vraagt het om extra bewerkingsslagen. Pas als we data kunnen normaliseren en hergebruiken in meerdere varianten, krijgen we een doorbraak.
De woningcorporaties zaten met hetzelfde probleem; ze gebruikten allemaal eigen systemen. Dus is RGS WOCO ontwikkeld en dat gaat hard op dit moment. Ze hebben convenant getekend en werken daardoor allemaal mee. Dan gaat het opeens hard. Zo’n tipping point zullen we in de accountancy ook kunnen c.q. moeten bereiken.
In een vervolgartikel zal ik ingaan op hoe accountants kunnen beginnen te profiteren van de drie standaarden.