SBR aan de basis voor betere dienstverlening

Van Wezel Accountants en Adviseurs opereert vanuit het hart van de bollenstreek in West-Nederland. Het kantoor in Rijnsburg ligt er uitermate verzorgd bij met kleurrijke perken, zoals je mag verwachten in dit gebied. Maar het DNA van het middelgrote accountantskantoor gaat verder dan alleen de relatie met de bloemen en bloembollen.

“Service aan de klanten, dat is één van de zaken waarop we het verschil maken. En we willen voorop lopen in digitale ontwikkelingen om klanten nog beter te kunnen bedienen.” Aan het woord is Wilbert Star, in 1999 ‘onderaan de ladder’ begonnen bij het kantoor Van Wezel en sinds enkele jaren directielid/eigenaar van de organisatie waar op dit moment bijna 80 medewerkers actief zijn.

Onderscheid maken met digitalisering en standaardisering was voor het kantoor ook de reden als een van de eerste organisaties met SBR Banken samen te werken voor de introductie van het aanleveren van jaarrekeningen in digitale standaardvorm.

Samenwerking

Wilbert Star: “In september 2013 hebben we deze stap al gezet. Het gemak dat we daarbij hadden is ook dat er een nauwe samenwerking bestaat met Unit4 waardoor de software-introductie vlot verliep. Natuurlijk moet je er wel tijd in steken, maar je bedient de klant wel beter.”

Gevraagd naar voordelen van het werken met deze SBR-rapportages in de praktijk heeft Star een duidelijk antwoord. “Dat voordeel ligt natuurlijk in eerste instantie bij de banken die veel sneller kunnen schakelen met meer data in financiële processen. Verder worden in de hele keten minder fouten gemaakt. Maar vergeet niet dat de klant er ook steeds meer naar gaat vragen want die hoort inmiddels steeds meer over SBR.”

Adviseert Star branchegenoten om in sneller tempo mee te gaan in de ontwikkeling van digitalisering en standaardisering? “Kijk, je kunt natuurlijk wachten tot dit verplicht wordt gesteld, maar dat zou ik niet doen. Steek die extra tijd er in en neem zelf het initiatief. Het lijkt me beter om er tijdig bij te zijn.”

Harder opstellen

Heeft hij ook nog een advies voor de banken? “Ja, ik zou me kunnen voorstellen dat de banken zich wat harder opstellen en de eis voor rapportages in SBR duidelijker neerleggen bij intermediairs. Het komt nog voor dat banken zelf naast een digitale aanlevering ook vragen om een PDF te sturen. Ik begrijp natuurlijk dat het voor hen ook een overgang is, maar het wordt echt tijd om daar vanaf te stappen.”

Star verwacht dat er in digitalisering en standaardisering nog grote stappen gemaakt gaan worden. “Dit jaar bestaat Van Wezel Accountants en Adviseurs veertig jaar. Er is al veel veranderd door de jaren heen, maar er zijn nog zoveel software-mogelijkheden dat we in de toekomst nog veel sneller en eenvoudiger gaan werken. Dit blijft een dynamisch vak.”

 

(Door: SBR Banken)