Samenwerking lucratieve business strandde: accountant aangeklaagd

Adviseren op het complexe gebied van franchising, met de expertise van een advocaat voor juridische zaken en een accountant voor de cijfertjes onder één dak. Een registeraccountant die in zee ging met dit veelbelovende businessmodel komt van een koude kermis thuis. De samenwerking met de advocaat strandde, en de RA heeft een tuchtklacht aan de broek, ingediend door de oprichter en naamgever van het betreffende adviesbureau.

Weinig op schrift

De verwijten luiden dat de accountant een non-concurrentiebeding heeft geschonden, dat hij geweigerd heeft mee te werken aan de overdracht van zijn ‘accountantsdossier’, en dat hij klanten niet goed bediend zou hebben. Wat het te maken heeft met zijn beroepseer vermag de beklaagde niet in te zien. ‘Het gaat om iets anders’, zegt diens advocaat. Namelijk dat de klager het vooral jammer vindt dat de accountant is weggegaan, dat er klanten weg zijn gelopen en dat de bodem onder het unieke concept is weggeslagen. In de bespreking voor de tuchtrechter speelde het partijen vooral parten dat er nauwelijks afspraken tussen de advocaat en de accountant zijn vastgelegd. ‘Als een huisarts die slecht voor zijn eigen gezondheid zorgt’, merkte een van de procesdeelnemers op.

Orde van advocaten

De taak van de accountant in het adviesbureau was om afrekeningen van franchisegevers, zoals Albert Heyn en Bakker Bart, aan franchisenemers door te spitten. Als er dan iets niet leek te kloppen werd het stokje doorgegeven aan de advocaat, die dan juridische stappen kon ondernemen. Het was de bedoeling dat de accountant als aandeelhouder zou participeren in het advocatenkantoor. Daar heeft de Orde van Advocaten een stokje voor gestoken, dat kan niet volgens de beroepsregels van die zijde.

Accountantskamer is goedkoper

Medio vorig jaar barstte de samenwerking. Daarna heeft de accountant op eigen rekening nog werk verricht voor een vereniging van franchisenemers. Dat zou het schenden van het non-concurrentiebeding zijn geweest. Maar er is nooit zo’n beding vastgelegd, omdat het nooit tot een schriftelijke managementovereenkomst is gekomen, wierp de beklaagde op. En: wat heeft het te maken met mijn rol als accountant. Waarom geen civiele procedure aangespannen, wilde de tuchtrechter weten. ‘Vanwege het kostenaspect’, reageerde de advocaat van de klager, de klager zelf kwam overigens niet opdagen. De griffierechten voor de Accountantskamer bedragen zeventig euro, die van een kort geding een veelvoud daarvan.

Niet als accountant

Dan was er nog het rekenwerk dat de accountant voor zijn beoogde partner verrichtte. Hij stelde de cijfers op voor de jaarrekening van 2014 en een paar maanden in 2015. ‘Maar niet als accountant, ik heb aangedrongen dat ze een externe accountant moesten nemen voor de controle. Ik was gewoon de financieel manager.’ Van het verwijt dat hij de ingeschakelde accountant niet van voldoende informatie heeft voorzien bleef weinig over. De advocaat van de klager kon niet aangeven welke specificaties er dan nog missen.

Uitspraak over tien tot vijftien weken.

Zaaknummer 15/1800.

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen