Samenwerking Graydon en Unit4 Bedrijfssoftware om naleving Wwft te vergemakkelijken

Unit4 Bedrijfssoftware en bedrijfsinformatiespecialist Graydon zijn een partnership aangegaan om accountantskantoren te ondersteunen in de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). 

Bedrijven die vallen onder de Wwft zijn verplicht de identiteit van de uiteindelijk belanghebbende (UBO) van hun zakenrelaties te identificeren en te screenen op integriteitsrisico’s – een tijdsintensief en foutgevoelig proces. Binnen haar Risk & Compliance-portfolio biedt Graydon diensten aan om via geautomatiseerd onderzoek op snelle en efficiënte wijze bedrijfs- en eigenaarsstructuren te checken en relaties op integriteitsrisico’s te toetsen. Door de samenwerking met Unit 4 kunnen accountancyklanten van Unit4 Bedrijfssoftware dit proces volledig automatiseren. 

De Wwft moet voorkomen dat mensen en bedrijven zwart geld witwassen of geld besteden aan terroristische activiteiten. Volgens de richtlijnen van deze wet moeten accountantskantoren bij in- en verkooptransacties, bemiddelingsopdrachten of het aangaan van zakelijke relaties een cliëntenonderzoek doen. Deze compliance check moet uitwijzen of de UBO betrouwbaar is en geen banden heeft met criminele organisaties. Hoewel de wet al sinds 2008 van kracht is, is het toezicht op de naleving ervan sinds juli 2018 aangescherpt.