Rutte moet klappen pensioenoverleg uitleggen
Rutte schoof zelf aan bij de jongste onderhandelingen met werkgevers en werknemers, maar dinsdagavond werd de stekker uit het overleg getrokken. GroenLinks-voorman Jesse Klaver drong aan op de komst van Rutte, en hij kreeg brede steun van de Kamer.
Het kabinet zelf gaat zich nog deze week over de impasse buigen na het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuw pensioenakkoord. De vraag is “hoe we hier nu uitkomen'', aldus een sombere minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Hij was de afgelopen maanden intensief betrokken bij de gesprekken tussen werknemers en werkgevers over de nieuwe pensioenen.
Het is nog steeds een urgent probleem, aldus de bewindsman. Hij wijst op de noodzaak om het pensioenstelsel klaar te maken voor de toekomst. Er komen steeds meer ouderen, ook wisselen mensen steeds vaker van baan.
Werkgevers en vakbonden hebben elk hun eigen visie waarom het overleg is mislukt. Het stof zal volgens hen eerst moeten neerdalen, voordat er eventueel opnieuw kan worden onderhandeld. De vakbonden gaan nu eerst terug naar hun leden en met hen bespreken welke actie ze willen ondernemen.
De regering kan ook zelf met wetsvoorstellen komen. In het regeerakkoord van de vier coalitiepartijen staat al dat de zogenoemde doorsneesystematiek wordt afgeschaft. Nu betalen jonge deelnemers naar verhouding meer pensioenpremie dan oudere pensioenspaarders. Als ze na een tijd van baan of vak wisselen, wat tegenwoordig gebruikelijk is, verdwijnt een deel van het rendement. Het kabinet wil af van de “herverdeling'' waarbij jongeren voor ouderen betalen.
(ANP)