Rutte: kans op slagen EU-top minder dan 50 procent
Nederland geldt in Brussel als het grootste obstakel voor een deal. Den Haag vindt dat er zowel voor de meerjarenbegroting als voor het herstelfonds te veel geld wordt uitgetrokken. Bovendien moeten zwaar door de coronapandemie getroffen landen het met leningen doen, als het aan Nederland ligt. Willen ze toch subsidies, dan moeten ze kunnen worden afgerekend op het doorvoeren van hervormingen.
Maar ook het verzet van onder andere Hongarije tegen financiële sancties op het uitkleden van de rechtstaat is "een heel groot probleem", zegt Rutte. "Daar zie ik ook een enorme hobbel aankomen." Hij heeft naar eigen zeggen dan ook niet de indruk dat alle regeringsleiders zich de komende dagen nu op of tegen Nederland richten.
De regeringsleiders zijn voor het eerst in Brussel bijeen sinds de coronacrisis uitbrak. De laatste keer, in februari, nam Rutte demonstratief een Chopin-biografie mee. Dat viel verkeerd bij onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Dit keer geen biografieën", zei Rutte bij aankomst in Brussel. Daar is nu volgens hem minder tijd voor.
Het is nog steeds wel mogelijk om eruit te komen, onderstreept Rutte. En dat is maar goed ook, want een akkoord is "voor Nederland heel belangrijk". Hij gaat ook niet al "amechtig en onmachtig" zwaaien met een veto. "Dat vind ik nooit zo sterk."