‘Rusland pakt westers bezit af en sluit bestuurders op’
Russische autoriteiten dreigen bezittingen in beslag te nemen van buitenlandse bedrijven die zich uit Rusland willen terugtrekken. Kritische bestuurders lopen risico om gearresteerd te worden.
Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Dit lijkt een volgende stap te kunnen zijn bij het aanpakken van westerse bedrijven in Rusland. Volgens de Amerikaanse zakenkrant zijn er via telefoontjes, brieven en fysieke bezoeken onder meer dreigementen uitgegaan naar Coca-Cola, McDonald's, Procter & Gamble, IBM en KFC-moederbedrijf Yum Brands.
De ondernemingen hebben zelf nog niet gereageerd op het bericht, of weigerden te reageren. Volgens de krant zou tenminste één van de bedrijven vanwege de waarschuwingen de communicatie tussen het eigen hoofdkantoor en de tak in Rusland voorlopig hebben beperkt, uit bezorgdheid dat e-mails of sms-berichten tussen collega's door de Russen worden onderschept.
Rusland heeft door de inval van Oekraïne te maken met strenge internationale sancties. Ook regende het afgelopen weken aankondigingen van bedrijven die het land uit eigen beweging de rug willen toekeren. Dit kan de westerse ondernemingen veel geld kosten, maar voor de Russische economie is het mogelijk rampzalig.
Om de economische schade nog enigszins te beperken lijken de autoriteiten nu te willen voorkomen dat de westerse bedrijven al hun kapitaal uit het land weghalen. Zonder het woord 'nationalisatie' te gebruiken, heeft de Russische president Vladimir Poetin al gezegd dat hij voorstander is van het aanstellen van "externe" beheerders voor Russische onderdelen van buitenlandse bedrijven die hun activiteiten in het land willen staken.
Daarbij nam de regering in Moskou al een wetsvoorstel aan om bedrijven die voor meer dan 25 procent in handen waren van buitenlanders uit zogeheten "onvriendelijke naties" onder curatele te kunnen stellen.
Ook was er recent een bericht dat Rusland een lijst zou hebben opgesteld met westerse bedrijven die genationaliseerd zouden kunnen worden. Op die lijst met 59 namen staan onder meer olie- en gasconcern Shell, autoproducenten Volkswagen en Toyota en meubelwarenhuis IKEA, meldde het Russische nieuwsagentschap Izvestia.