‘Ruim een kwart miljard financiering naar vernietiging milieu’
Sinds het klimaatverdrag van Parijs uit 2015 hebben Europese banken ongeveer 256 miljard euro geleend aan bedrijven die bossen, savannes en andere klimaatkritische natuurlijke ecosystemen in gevaar brengen.
Uit nieuw onderzoek van de onafhankelijke onderzoeksorganisatie Profundo neemt multinationals als JBS, Cargill en Sinar Mas op de korrel. Ze handelen in en verwerken soja, vee, palmolie, rubber, hout en andere grondstoffen met een hoog risico op aantasting van ecosystemen.
Ook wijzen de onderzoekers naar de financiers van deze bedrijven. Volgens het onderzoek is de EU is het op een na grootste financiële centrum ter wereld dat deze grondstoffensectoren financiert.
Uit het rapport blijkt dat enkele van de grootste banken in de EU, zoals BNP Paribas, Santander, Deutsche Bank, ING Groep en Rabobank, hoofdrolspelers waren in de financiering van natuuraantasting. Ruim 85 procent van deze financiering kwam van banken in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Spanje.
Banken, pensioenfondsen en vermogensbeheerders in de EU waren goed voor bijna tien procent van de huidige mondiale investeringen aan natuurrisicosectoren.
Milieuorganisaties eisen EU-regelgeving die verhindert dat er geld stroomt naar bedrijven die de natuur vernietigen. Ook eisen ze maatregelen om de financiële sector op één lijn te brengen met de mondiale klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen.
Bekijk hier het rapport Bankrolling Ecosystem Destruction