Ruim 8 miljoen afgepakt in witwasonderzoek
Op basis van FIU-meldingen en een aanhouding door de politie Amsterdam in april 2016 ontstond het beeld dat twee van de verdachten er een uitgavenpatroon op na hielden, dat niet passend leek bij hun inkomsten. FIU-meldingen zijn een aanwijzing dat er mogelijk crimineel geld wordt witgewassen. Bij de aanhouding in de buurt van Amsterdam werd ruim 100.000 euro aangetroffen, terwijl er geen aannemelijke verklaring gegeven kon worden voor de herkomst van dat geld. Die combinatie was mede aanleiding om een nader onderzoek in te stellen naar hun financiële situatie. In dat onderzoek werd steeds duidelijker dat er met vermoedelijk crimineel geld geïnvesteerd is in onder anderen onroerend goed, voertuigen en reizen.
Vijf aanhoudingen
De politie heeft tijdens de actiedag vijf personen aangehouden. Een 49-jarige man uit Nieuw-Schoonebeek is op Sint Maarten aangehouden. Hij is een van de twee verdachten die destijds in de buurt van Amsterdam werd aangehouden. De andere verdachte uit die auto wordt nog gezocht. Daarnaast zijn nog twee mannen (42 jaar uit Maasmechelen en 50 jaar uit Beesd) en twee vrouwen (36 en 50 jaar uit Nieuw-Schoonebeek) aangehouden. Allen worden ze verdacht van witwassen.
30 zoekingen
De resultaten van het financiële onderzoek waren de reden om dinsdag op 30 locaties in vier verschillende landen zoekingen te doen. De zoekingen waren enerzijds gericht op het vinden van waardevolle goederen en geld in het kader van afpakken. Anderzijds is gezocht naar financiële administratie. Er zijn panden in Nederland (19), België (1), Duitsland (5) en Sint Maarten (5) doorzocht. Vaak wordt illegaal verkregen vermogen geïnvesteerd in legale branches, zoals vastgoed en horeca. Aangezien dat in deze casus mogelijk ook aan de orde is, is er beslag gelegd op 14 panden, waaronder een discotheek in Duitsland, diverse woningen in Nederland en een appartement op Sint Maarten.
Bij de zoekingen is gebruik gemaakt specialistische rechercheurs (financieel, digitaal, tactisch, forensisch), geld- en drugshonden en zoekteams van defensie. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties.
Vervolg onderzoek
Nader onderzoek moet meer informatie geven over inkomsten, uitgaven en geldstromen. De verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Het onderzoek zet zich voort. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.