RSM wil niets weten van matiging partnerstructuur

Private equity is fijn totdat de eigenaar de boek verkoopt.

RSM, een van grootste accountantskantoor ter wereld, peinst er niet over om het partnermodel overboord te zetten. Dit in reactie op geluiden dat de partnerstructuur zou moeten worden aangepast. Dit om groei, investeringen en kwaliteit te verbeteren. In Nederland hebben acht kantoren zich aangesloten bij RSM.

De Financial Times meldde deze week dat de Big Four aanpassingen overwegen aan de partnerstructuur. Autoriteiten stellen ook de partnerstructuur in de sector aan de kaak. Daarnaast willen kleinere kantoren het partnerschap inruilen voor werknemersparticipatie. 

BDO stapte in augustus over op een aandelenplan voor werknemers, waarbij 1,3 miljard dollar aan schuldfinanciering van Apollo Global Management werd gebruikt. In de VS hebben drie van de dertig grootste Amerikaanse accountantskantoren hebben aandelen verkocht aan private-equityfirma's. Ook in Nederland zijn private-equitbedrijven actief in de accountancy.

Maar RSM wil van geen kritiek weten op de partnerstructuur. Brian Becker, managing partner bij RSM US, verwijst in een interview in de Financial Times naar BDO, dat werknemersparticipatie heeft aangekondigd. Hij hekelt ook de komst van private equitybedrijven die accountantskantoren overnemen. “We hebben veel te maken met private equity. Hun doel is om rendement op hun investering te behalen”, aldus Becker. “Dat moet je beseffen als je dat soort kapitaal aantrekt.”

In plaats daarvan is RSM van plan zich te concentreren op de integratie van haar internationale netwerk, om zich wereldwijd te versterken. Het bedrijf met een omzet van acht miljard dollar wereldwijd, hoeft geen privaat kapitaal aan te trekken om de expansie te financieren of om partners vroegtijdig uit te kopen, aldus Becker.

RSM maakte in de VS ooit onderdeel uit van H&R Block. “Dat heeft ons tot een landelijke speler gemaakt”, zegt Becker. “Maar het is minder mooi als de eigenaren de uitgang zoeken. We willen niet in de positie terechtkomen waarin we na een bepaalde periode de winst opnieuw proberen te verhogen.”

RSM heeft in de VS overwogen om net als BDO ook een aandelenplan voor werknemers te introduceren. Partners zouden dan hun aandelen aan de organisatie kunnen verkopen, die ze onder een bredere groep werknemers.

Deze structuur kan ook een belastingmeevaller opleveren voor verkooppartners en de belastingen op toekomstige winsten verlagen. Maar daar ziet RSM niets in. “Elke strategie die afhankelijk is van het besparen van belastingen kan van zeer korte duur zijn”, aldus Becker. “We hebben geen kapitaal nodig en we hebben geen methode nodig om de inkomsten anders te verdelen.”

 

 

Gerelateerde artikelen