De rol van Employee Benefits in het vinden en binden van talent

Met moderne employee benefits kun je als werkgever het verschil maken.

Partnerbijdrage van:

In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het aanbieden van een aantrekkelijk salaris niet langer voldoende om getalenteerde werknemers aan te trekken en te behouden. Werknemers zijn op zoek naar meer dan alleen financiële compensatie. Ze willen een werkomgeving die hen waardeert, ondersteunt en helpt bij het bereiken van een goede balans tussen werk en privéleven. Dit is waar employee benefits in beeld komen. 

Employee benefits omvatten een breed scala aan extra voordelen en vergoedingen die werkgevers aan werknemers kunnen bieden, boven op hun salaris. Deze voordelen kunnen van grote waarde zijn voor werknemers, omdat ze hun totale beloningspakket vergroten en hun tevredenheid en betrokkenheid versterken. Door employee benefits aan te bieden, kunnen werkgevers een positieve werkcultuur bevorderen en een concurrentievoordeel behalen.

Wat zijn gebruikelijke employee benefits?

Naast de standaardvergoedingen zoals thuiswerk vergoedingen en reiskostenvergoedingen, zijn er ook moderne employee benefits waarmee werkgevers het verschil kunnen maken en talent kunnen aantrekken. Enkele voorbeelden van deze voordelen zijn:

1. Vergoeding van internetabonnement voor werknemers die thuiswerken: Met de opkomst van flexibel werken en de toename van thuiswerkers, is het bieden van een vergoeding voor het internetabonnement een waardevolle employee benefit. Dit toont de betrokkenheid van de werkgever bij het welzijn van de werknemers en helpt hen om effectief te werken vanuit huis.

2. Bonnen voor populaire winkels en diensten: Het aanbieden van vouchers of cadeaubonnen als employee benefit stelt werknemers in staat om te profiteren van extraatjes bij hun favoriete winkels, restaurants, of diensten.

3. Donaties aan goede doelen: Werkgevers kunnen een positieve impact maken door donaties aan goede doelen als employee benefit aan te bieden. Dit moedigt werknemers aan om betrokken te zijn bij maatschappelijke kwesties en creëert een gevoel van zingeving en saamhorigheid binnen de organisatie.

Het lijkt allemaal vanzelfsprekend en je zou verwachten dat elk bedrijf een uitgebreid scala aan employee benefits zou aanbieden, maar dat is nog niet het geval.

Waarom is het opzetten van employee benefits zo moeilijk?

Het opzetten van een effectief employee benefits-programma kan voor bedrijven uitdagend zijn. Enerzijds vereist het samenwerking met derde partijen, zoals leveranciers van vouchers voor winkels en diensten, om ervoor te zorgen dat de voordelen op een efficiënte en tijdige manier aan werknemers worden geleverd. Anderzijds kan het administratieve lasten met zich meebrengen, zoals het bijhouden van uitgaven en het zorgen voor correcte verwerking in de salarisadministratie en het boekhoudsysteem.

Bovendien moeten werkgevers zorgvuldig de kosten en baten van elk employee benefit evalueren om ervoor te zorgen dat het programma financieel haalbaar is en de gewenste impact heeft op de werknemers. Het vereist een evenwicht tussen de behoeften van de werknemers en de bedrijfsdoelstellingen.

Hoe kan een accountant helpen bij het opzetten van employee benefits?

Als accountant beschik je over diepgaande kennis van belastingen, regelgeving en financiële planning, waardoor je een waardevolle strategische partner kunt zijn voor jouw klanten bij het opzetten van een effectief employee benefits-programma. Hier zijn enkele manieren waarop je kunt helpen:

1. Onderzoek en advies: Verdiep je in verschillende employee benefits-programma's die door jouw klanten kunnen worden geïmplementeerd. Bied advies over welke voordelen het meest geschikt zijn voor hun specifieke situatie en bedrijfscultuur.

2. Tools en providers: Onderzoek en identificeer tools en leveranciers die kunnen helpen bij het beheer en de uitvoering van het employee benefits-programma. Werk samen met betrouwbare partners om ervoor te zorgen dat de je klanten efficiënt kunt ondersteunen.

3. Kostenanalyse en budgettering: Help jouw klanten bij het analyseren van de kosten en baten van verschillende employee benefits. Ondersteun bij het opstellen van een budget dat rekening houdt met belastingvoordelen, de financiële haalbaarheid en de gewenste voordelen voor werknemers.

4. Compliance en administratie: Zorg ervoor dat jouw klanten voldoen aan de relevante regelgeving en fiscale verplichtingen met betrekking tot employee benefits. Help bij het opzetten van een effectieve administratieve structuur om de uitgaven nauwkeurig bij te houden en op de juiste manier te verwerken.

Als accountant heb je de mogelijkheid om een strategische rol te spelen bij het opzetten van employee benefits-programma's voor jouw klanten. Door jouw expertise en advies kunnen werkgevers aantrekkelijke voordelen bieden die werknemers aantrekken, behouden en motiveren, wat resulteert in een positieve werkomgeving en een concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt.

Lees ook: Werkkostenregeling 2024: Hoe de vrije ruimte optimaal benut kan worden
 

Gerelateerde artikelen