Rol management bij boekhoudschandaal Toshiba onderzocht
Dit melden betrokkenen bij het onderzoek aan persbureau Reuters.
Eerder dit jaar werd bekend dat bij een onderzoek boekhoudkundig gesjoemel aan het licht is gekomen bij infraprojecten van Toshiba. Als gevolg van die zaak trok Toshiba zijn resultaatverwachtingen voor het afgelopen boekjaar, dat eind maart eindigde, in en zal het geen dividend uitkeren. Ook de resultaten van eerdere boekjaren moeten wellicht herzien worden, zo waarschuwde Toshiba. Daarna breidde Toshiba het onderzoek naar de boekhoudpraktijken verder uit. Ook de accounting van de tv-, computer en chipdivisie werd tegen het licht gehouden.
De onderzoekscommissie die de accountingpraktijken bij Toshiba analyseert zou nu dus ook gericht kijken naar de rol die het topmanagement heeft gespeeld. Insiders verwachten dat dit er wel eens toe zou kunnen leiden dat de bezem door het management gaat. De onderzoekers proberen boven water te krijgen bij wie de boekhoudfraude is begonnen.
Daarbij staat de theorie centraal dat de leiding van Toshiba zich zorgen maakte over de gevolgen van de ramp in 2011 bij de kerncentrale Fukushima op de eigen nucleaire unit. Dit zou geleid hebben tot overdreven agressieve doelstellingen bij nieuwe bedrijfsonderdelen, waarbij de kosten opzettelijk te laag zouden zijn ingeschat en de inkomsten juist te hoog werden geraamd.
Volgens bronnen moet Toshiba de winst met $ 1,2 miljard naar beneden bijstellen, een bedrag dat drie keer hoger ligt dan eerder werd becijferd. Andere bronnen zeggen dat de firma bij banken moet aankloppen voor krediet ter hoogte van $ 4,8 miljard.
De Nikkei business daily meldt dat Toshiba’s vice-voorzitter Norio Sasaki waarschijnlijk aftreedt. Zijn positie zou onhoudbaar geworden zijn. Toshiba laat weten dat daarover nog geen besluit is genomen. Onlangs werden de huidige CEO Hisao Tanaka en andere leden van de raad van bestuur herbenoemd door de aandeelhoudersvergadering (maar wel met een flink lager salaris). Maar de aandeelhouders komen in september opnieuw bijeen. Volgens analisten loopt het topmanagement dan alsnog gevaar aan de kant geschoven te worden.