Roep om soepeler EU-ontbossingswet wordt sterker

Handelscontracten agrarische grondstoffen sorteren voor ontbossingswet

De EU-verordening inzake ontbossing (EUDR), die op 29 juni 2023 in werking is getreden, zal op 30 december 2024 volledig van kracht worden. De naderende deadline heeft intussen een debat en voorbereidingen in grensoverschrijdende toeleveringsketens op gang gebracht. Onlangs waarschuwde het moederbedrijf van koffiemaker Douwe Egbers voor problemen vanwege de tijdsdruk en intussen is ook in Duitsland en de nederlandse koepel van foodretail om uitstel gevraagd. De EUDR heeft tot doel te waarborgen dat producten die de EU-markt binnenkomen niet gelinkt zijn aan ontbossing, bosdegradatie of schendingen van de rechten van inheemse volkeren. Naarmate de implementatiedatum nadert, zijn er verschillende belangrijke ontwikkelingen:

Voorbereidende inspanningen

De Europese Commissie werkt intensief aan de voorbereidingen voor de inwerkingtreding van de wet, met name gericht op dialoog met partnerlanden. Dit omvat:

– Het ontwikkelen van een uitgebreid kader voor samenwerking met producerende landen
– Het opzetten van het EU-observatorium voor ontbossing en bosdegradatie
– Het lanceren van een Multi-Stakeholder Platform om beste praktijken te bevorderen

De Europese ontbossingsverordening (EUDR) is een nieuwe wet die op 30 december 2024 in werking treedt en tot doel heeft de bijdrage van de EU aan wereldwijde ontbossing en bosdegradatie te minimaliseren. Deze wet verplicht bedrijven om aan te tonen dat producten zoals palmolie, rundvlees, hout, cacao, koffie, soja en rubber, evenals daarvan afgeleide producten, niet afkomstig zijn van ontboste gebieden na 31 december 2020. De EUDR gaat verder dan de voorgaande EUTR (EU Timber Regulation) door niet alleen illegale houtkap aan te pakken, maar ook legale ontbossing tegen te gaan. Bedrijven moeten strenge due diligence-procedures volgen en kunnen forse sancties verwachten bij niet-naleving. Deze wet heeft aanzienlijke gevolgen voor mondiale toeleveringsketens en wordt gezien als een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering en verlies van biodiversiteit.

Reikwijdte en vereisten

De verordening is van toepassing op grondstoffen zoals hout, vee, rubber en hun derivaten. Bedrijven die deze materialen leveren voor de EU-markt moeten voldoen aan strikte due diligence-verplichtingen, met enkele uitzonderingen voor kleine en middelgrote ondernemingen. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

Oproepen tot uitstel

In de media verschijnen steeds meer berichten om de implementatie uit te stellen:

  • De VS en Brazilië hebben de EU opgeroepen de wet uit te stellen
  • De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft gelobbyd voor uitstel
  • De Europese Volkspartij (EVP) dringt sterk aan op uitstel

Zorgen van handelspartners

  • Landbouwministers van 20 EU-lidstaten hebben opgeroepen tot versoepeling van de implementatie
  • De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger stelt dat de strengheid van de verordening uitdagingen voor naleving creëert
  • Er zijn zorgen over de economische impact op exporterende landen zoals Brazilië en Indonesië

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Bent u accountant of heeft u te maken met accountancy en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die voor de sector relevant zijn, stuur dan een reactie naar redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Vooruitblik

Ondanks de tegenstand blijft de Europese Commissie gericht op het implementeren van de wet volgens schema. De situatie blijft echter onzeker. De EU-commissaris voor Landbouw heeft intussen opgeroepen tot een jaar uitstel maar vooralsnog zal de EUDR eind dit jaar in werking treden. De verordening bevat bepalingen voor mogelijke uitbreiding:

  • Voor 30 juni 2024 zal de Commissie beoordelen of de reikwijdte moet worden uitgebreid naar andere beboste gebieden
  • Voor 30 juni 2025 zal een beoordeling worden gepresenteerd over uitbreiding naar andere natuurlijke ecosystemen en grondstoffen zoals maïs.

Financiële implicaties

Volgens persbureau Bloomberg sluiten grote koffiehandelaren zoals Sucafina SA en Louis Dreyfus Co. al contracten af voor EUDR-conforme koffie, ondanks onduidelijkheden in de regelgeving.

Implementatiestappen

Financiële professionals moeten proactief samenwerken met leveranciers, klanten en interne afdelingen om de overgang naar EUDR-conforme koffiehandel soepel te laten verlopen en financiële risico’s te beheersen.

1. Risicobeheer: Anticipeer op mogelijke prijsschommelingen en extra kosten voor naleving van de EUDR.

2. Contractbeheer: Zorg voor duidelijke clausules over EUDR-conformiteit in leveringscontracten.

3. Traceerbaarheidssystemen: Investeer in robuuste systemen om de herkomst van koffie te documenteren.

4. Prijsstrategieën: Houd rekening met premies voor EUDR-conforme koffie, die waarschijnlijk boven de marktprijs ligt.

5. Voorraadbeheer:  Overweeg strategische voorraadopbouw om eventuele leveringsonderbrekingen op te vangen.

6. Compliance-kosten: Bereken en budgetteer voor extra kosten gerelateerd aan EUDR-naleving.

7. Rapportage: Bereid je voor op aanvullende rapportagevereisten om EUDR-conformiteit aan te tonen.

Gerelateerde artikelen