Roddel en achterklap bij KPMG in de Golfstaten

Grillige CEO gooit rivalen eruit en stelt zijn zwager aan op een toppositie.

KPMG in de Verenigde Arabische Emiraten is ten prooi gevallen aan ruzie, die heeft geleid tot het ontslag van een aantal senior partners. De bron van de onrust zou vermeende belangenverstrengeling en vriendjespolitiek van de bestuursvoorzitter zijn. De kwestie is een hoofdpijndossier van KPMG International.

Dit meldt de Financial Times, die documenten hierover zou hebben ingezien en diverse bronnen in de Golfregio heeft gesproken over de kwestie. De boel zou ontspoord zijn nadat een groep partners een geheime stemming had gepland over bestuursvoorzitter Nader Haffar van KPMG Lower Guld, dat actief is in de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Dit nadat Haffar zijn zwager, Talal Cheikh Elard, zou hebben aangesteld als hoofd klanten & markten en lid van het uitvoerend comité.

Twee senior partners die aan de bel trokken zijn door Haffar op straat gezet, meldt de FT, gevolgd door nog een derde seior paprtner. De geheime stemming die vorige week had moeten plaatsvinden over de positie van Haffar is inmiddels uitgesteld. Een van de topconsultants van KPMG, Ashish Khandelwal, zou zich willen aansluiten bij een van andere big four-kantoren in de regio. Zijn vertrek zou een klap zijn, want hij werkt voor het staatsfonds van Abu Dhabi, een van de meest lucratieve KPMG-klanten in de regio.

KPMG Lower Gulf werkt voor onder meer Dubai World, een investeringsmaatschappij van Dubai, en Majid Al Futtaim Group, een vastgoed- en retailconglomeraat in de Emiraten. Het adviseert ook het staatsinvesteringsfonds Mubadala Investment Company en de Abu Dhabi National Oil Company. 

KPMG-insiders beschrijven Haffar als grillig. Ook bij zijn vorige banen bij KPMG Saudi-Arabië en Deloitte zou hij het aan de stok hebben gekregen met collega’s. Vanuit andere kantoren wordt er nog verder op los geroddeld. KPMG in de Verenigde Arabische Emiraten zou als los zand aan elkaar hangen, schrijft de FT. De verschillende activiteiten van het kantoor zouden als koninkrijkjes worden bestierd door de partners. Een andere bron  beschreef KPMG in het Midden Oosten als "een rampzalige verzameling van bedrijven die onderling ruzie maken".

De betrokkenen wilden niet reageren op de specifieke kwestie tegenover de FT, maar bij KPMG International maken ze zich wel zorgen, weet de FT. De krant schrijft dat de grote kantoren er prat op gaan dat ze overal ter wereld gelijke normen en waarden hanteren. "Hoewel we geen verder commentaar geven op deze specifieke kwestie nemen we alle beschuldigingen uiterst serieus", aldus KPMG International en KPMG Lower Gulf in identieke verklaringen. "We moedigen alle collega's aan om zich uit te spreken als ze iets zien of horen dat ze ongepast achten, en zo nodig actie te ondernemen." 

 

Gerelateerde artikelen