Robots roeien nog geen banen uit

De invloed van robots op de Nederlandse arbeidsmarkt is voorlopig nog moeilijk vast te stellen. Dit zegt Deloitte-onderzoeker Barend Duits in een interview met De Telegraaf.

Onderzoek van Deloitte naar de werkloosheid onder beroepen die de komende jaren bedreigd zullen worden door computers en robots, tonen vooralsnog niet aan dat deze beroepen sneller verdwijnen dan banen waar robots voorlopig nog geen vat op krijgen. Vorig jaar concludeerde het adviesbureau op basis van een Amerikaans model dat in Nederland de komende decennia rond de 2 à 3 miljoen banen worden overgenomen door computers en robots.

Maar daar is nog weinig van te merken. „Dat beroepen die bedreigd gaan worden door automatisering door computers en robots nu al onder druk staan, mogen we nog niet zeggen”, concludeert Deloitte-onderzoeker Barend Duits in een gesprek met De Telegraaf.

In sommige beroepen die op de nominatie staan om te verdwijnen, heerst wel relatief veel werkloosheid. Bij andere beroepen die de hete adem van computers en robots in hun nek zouden moeten voelen, is van een verhoogde werkloosheid echter nog geen spoor.

Zo bestaat onder administratief personeel, dat moet vrezen voor concurrentie van robots, inderdaad een relatief hoge werkloosheid. Onder werknemers die machines bedienen, die ook op de nominatie staan om vervangen te worden, is daar echter geen sprake van.

Gerelateerde artikelen