RJ-Uiting 2017-5 gepubliceerd

De wijzigingen in de RJk bundel, zoals aangekondigd in RJ-Uiting 2016-14, zijn vandaag gepubliceerd in RJ-Uiting 2017-5: ‘Wettelijke en overige toelichtingsbepalingen in de Richtlijnen voor de jaarverslaggeving voor micro- en kleine rechtspersonen’.

Voor micro- en kleine rechtspersonen mag op grond van de Europese richtlijn 2013/34/EU (EU richtlijn jaarrekening) niet meer in de toelichting op te nemen informatie worden voorgeschreven, dan die door de EU richtlijn jaarrekening is bepaald. Deze richtlijn is eind 2015 in de Nederlandse wet geïmplementeerd. De gewijzigde bepalingen gelden voor boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2016.

In de bundel voor micro- en kleine rechtspersonen jaareditie 2016 zijn diverse toelichtingsvereisten opgenomen die verder gaan dan thans door de wet wordt voorgeschreven. Om deze reden heeft de RJ besloten om de toelichtingsbepalingen in de afdelingen A en B van de bundel richtlijnen voor micro- en kleine rechtspersonen te splitsen in wettelijk voorgeschreven toelichtingen en andere toelichtingen. De RJ heeft dit besluit kenbaar gemaakt via RJ Uiting 2016-14. De wettelijk voorgeschreven toelichtingen zijn herkenbaar aan een referentie naar een wettelijke bepaling in een alinea of door het gebruik van het woord ‘moeten’. Bij andere toelichtingen wordt de formulering gebruikt dat de rechtspersoon ‘kan overwegen’ deze informatie te verschaffen.

 Aangezien de wijzigingen voortvloeien uit de wetswijzing die geldt voor boekjaren die aanvangen op of na 1 januari 2016, is de RJ voornemens de gewijzigde alinea’s direct na het publiceren van de definitieve richtlijnen te laten ingaan.

Gerelateerde artikelen