RJ-Uiting 2017-3: ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting dga

De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft vandaag RJ-Uiting 2017-3: ‘ontwerp-richtlijn Pensioenvoorziening en oudedagsverplichting directeuren-grootaandeelhouder’ gepubliceerd.

RJ-Uiting 2017-3 behandelt de gevolgen van de ‘Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen’ en bevat wijzigingen in hoofdstuk 271 Personeelsbeloningen (RJ-bundel) en B14 Personeelsbeloningen (RJk-bundel).

Op 27 maart is de gewijzigde ‘Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige fiscale pensioenmaatregelen’ gepubliceerd. De wet gaat in op 1 april 2017. Deze RJ-Uiting 2017-3 behandelt de gevolgen van de in deze wet opgenomen wijzingen voor de (bestaande) Richtlijnen voor de jaarverslaggeving. Daarnaast bevat deze RJ-Uiting ontwerp-richtlijnen voor de verwerking van de pensioenvoorziening van directeuren-grootaandeelhouder (DGA) in hoofdstuk 271 Personeelsbeloningen voor middelgrote en grote rechtspersonen en hoofdstuk B14 Personeelsbeloningen voor micro- en kleine rechtspersonen, waaronder de verwerking en waardering van de zogenoemde ‘oudedagsverplichting’.

Doordat de wet pas in 2017 is aangenomen heeft deze geen gevolgen voor de verwerking en waardering van de pensioenvoorziening van directeuren-grootaandeelhouder in jaarrekeningen over het boekjaar eindigend 31 december 2016. Wel is sprake van een gebeurtenis na balansdatum die mogelijk in de jaarrekening 2016 moet worden toegelicht, als vóór het opmaken van die jaarrekening afstempeling plaatsvindt.

Gerelateerde artikelen