RJ-Uiting 2016-5: ‘Handreikingen bij de toepassing van fiscale grondslagen door microrechtspersonen of kleine rechtspersonen’

De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft RJ-Uiting 2016-5: ‘Handreikingen bij de toepassing van fiscale grondslagen door microrechtspersonen of kleine rechtspersonen’ uitgebracht.

Op 9 oktober 2015 is de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening (wetsvoorstel 34 176) in het Staatsblad gepubliceerd (Staatsblad 2015, nr. 349). Deze Uitvoeringswet heeft een aantal in het BW opgenomen voorschriften voor de financiële verslaggeving aangepast. Voor de jaarrekening op fiscale waarderingsgrondslagen zijn met name de introductie van microrechtspersonen en de wijzigingen in Besluit fiscale waarderingsgrondslagen van belang.

De ‘Handreiking bij de toepassing van fiscale waarderingsgrondslagen door kleine rechtspersonen’ is daarom geactualiseerd op grond van de nieuwe wettelijke bepalingen. Daarnaast zijn diverse redactionele aanpassingen doorgevoerd.

Voor microrechtspersonen is de nieuwe handreiking ‘Handreiking bij de toepassing van fiscale waarderingsgrondslagen door microrechtspersonen’ ontwikkeld. Deze handreiking gaat in op de bijzonderheden bij de toepassing van fiscale waarderingsgrondslagen in de jaarrekening door de microrechtspersoon.

De handreikingen gaan niet in op de inhoud van de fiscale waarderingsgrondslagen zelf. Hiervoor wordt verwezen naar de fiscale wet- en regelgeving en de fiscale jurisprudentie.

De handreikingen gelden voor verslagjaren die aanvangen op of na 1 januari 2016, of voor verslagjaren waarop de Uitvoeringswet richtlijn jaarrekening eerder wordt toegepast.

• RJ-Uiting 2016-5

Gerelateerde artikelen