RJ-Uiting 2015-5: ‘Ontwerp-richtlijn 605 Verzekeringsmaatschappijen aangepast 2016’

De Raad voor de Jaarverslaggeving heeft RJ-Uiting 2015-5: ‘Ontwerp-richtlijn 605 Verzekeringsmaatschappijen aangepast 2016’ gepubliceerd.

De huidige Richtlijn 605 Verzekeringsmaatschappijen (aangepast 2012) verwijst voor twee belangrijke onderdelen, te weten de maatschappelijk aanvaardbare grondslagen voor de waardering van verzekeringsverplichtingen en de toereikendheidstoets, naar de bepalingen ten behoeve van prudentieel toezicht in Nederlandse toezichtswetgeving (Wet op het financieel toezicht, Wft). Implementatie van de Richtlijn Solvabiliteit II in de Nederlandse toezichtswetgeving per 1 januari 2016 leidt ertoe dat deze verwijzingen moeten worden aangepast.

De waardering van verzekeringsverplichtingen onder de Richtlijn Solvabiliteit II geschiedt in een andere context dan die van de financiële verslaggeving, namelijk in die van een marktwaardebalans ten behoeve van de bepaling van het aanwezige kapitaal op marktwaardebasis. Deze waardering kan niet altijd onveranderd worden toegepast in de financiële verslaggeving die wordt gevoed vanuit Europese verslaggevingsregels. De Europese verslaggevingsregels wijken namelijk op onderdelen af van de marktwaardeconventies waarop de Richtlijn Solvabiliteit II is gebaseerd. Bovendien zou het voorschrijven van een voorziening verzekeringsverplichtingen op marktwaardebasis volgens de Richtlijn Solvabiliteit II te veel vooruitlopen op de internationale ontwikkelingen binnen IFRS. Daarnaast kent de toezichtswetgeving na aanpassing voor de Richtlijn Solvabiliteit II geen toereikendheidstoets meer.

De RJ nodigt belanghebbenden uit tot het inzenden van reacties of commentaren en ziet deze graag uiterlijk 1 september 2015 tegemoet.

Gerelateerde artikelen