Risico aansprakelijkheid loonbetaling ook bij overeenkomsten vervoer

Sinds 1 juli 2015 is door de Wet aanpak schijnconstructies geregeld dat bij het uitbesteden van werk of het inlenen van personeel de opdrachtgever (en alle eventuele andere schakels in een keten) aansprakelijk kunnen worden gesteld als de werknemer wordt onderbetaald. De ketenaansprakelijkheid bij onderbetaling van werknemers gaat nu ook gelden voor vervoersovereenkomsten in het goederenvervoer over de weg, zo meldt BDO.

Voor andere wijzen van vervoer (trein, zeevaart etc.) en personenvervoer gaat de maatregel (vooralsnog) niet gelden. De voorgestelde maatregel is ook niet van toepassing als sprake is van een overeenkomst van gecombineerd goederenvervoer mits dit sprake vind op basis van één overeenkomst.

De ketenaansprakelijkheid gaat zowel gelden voor de overeenkomst van goederenvervoer over de weg als de overeenkomst tot het vervoeren van goederen over de weg. De nieuwe regelgeving is uiteraard van belang voor de transportsector maar ook voor elke andere onderneming die vervoersovereenkomsten afsluit.

BDO: “Zeker in combinatie met de nieuwe regels rond ZZP’ers is het bij het uitbesteden van werk, inlenen van personeel en straks dus ook bij het afsluiten van vervoersovereenkomsten erg van belang zorgvuldig te zijn bij het zoeken naar een geschikte wederpartij en zekerheid te hebben over de status (werknemer of niet) van degene die de werkzaamheden feitelijk uitvoert.” Wanneer het wetsvoorstel in werking treedt moet nog worden bepaald.

(BDO)

Gerelateerde artikelen